Beek Groot

Beek Groot

Opleiding
Regie Fictie
Lichting
2022
E-mail
beek@rongwrong.net

Beek Groot (Amsterdam, 1996) maakt sinds hij zich kan herinneren films met zijn vrienden. Aanvankelijk waren dat fan-variaties op Amerikaanse blockbusters. Onder invloed van zijn scholing op het gymnasium werden de films filosofischer en experimenteler. Op de Filmacademie stelde hij zich tot doel een brug te slaan tussen diepgang en toegankelijkheid. 

De hoofdpersonen van de korte films die hij op de Filmacademie maakte, lopen uiteen van een Mexicaanse Lucha Libre worstelaar tot een Groningse boer die geraakt wordt door de aardbevingen in zijn omgeving. Wat deze personages bindt, is dat ze vanuit de marges van de samenleving verwonderd naar binnen kijken.

Hetzelfde geldt voor de thematiek van zijn afstudeerfilm Entertain Me. Een jonge cruise-entertainer zoekt in de artistieke underground van Amsterdam een alternatief voor zijn bestaan als bingo-host. Hij ontmoet er zielsverwanten en omarmt zijn lot.

Research speelt een belangrijke rol in Beeks maakproces. Hij haalt veel plezier uit het zich verdiepen in de psychologie van zijn hoofdpersonen en het verband met de tijd en plaats waarin deze leven. Hij gelooft dat een goede film voortkomt uit een open en onderzoekende blik naar het maatschappelijk krachtenveld waarin filmpersonages als speelballen heen-en-weer stuiteren.

Beeks ideaal is een film die gemaakt is door een ensemble waarin cast en crew elkaar inspireren en samen vertrouwen op de magische kracht van het moment. Dan kan een film ontstaan die niemand had kunnen bedenken.

Projecten
  • Entertain Me

Terug naar lijst
Delen