Fabian Westzaan

Fabian Westzaan

Opleiding
Kunsteducatie (master)
Lichting
2022

Beroep: muziekdocent, cultuurcoach en projectcoördinator

Na de master Muziekwetenschap en de bachelor Muziekeducatie te hebben afgerond, zocht ik nog een studie die een brug zou kunnen slaan tussen deze twee studies. De master Kunsteducatie bleek hiervoor de perfecte keuze.

Tijdens deze master leerde ik kritisch te kijken naar mijn rol en identiteit als docent. Zo onderzocht ik voor het vak Literatuuronderzoek de relevantie van de Duitse kunstenaar Joseph Beuys voor het hedendaagse kunstonderwijs en betoogde ik in mijn essay voor Kunstfilosofie aan de hand van Nussbaum en Lyotard hoe kunst een vorm van impliciete kennis kan zijn waarmee leerlingen zich op creatieve wijze kunnen verhouden tot zaken die hun pet te boven gaan.  

Vervolgens werd ik tijdens mijn afstudeerproject Minecrafting the Curriculum als projectcoördinator uitgedaagd om deze ideeën concreet vorm te geven en te testen in de praktijk. Hierbij creëerde ik in samenwerking met kunstenaars en academici een digitale co-creatieve maakplaats waarbinnen leerlingen van twee middelbare scholen experimenteerden met hun creatieve en kritische digital native skills. Doel hiervan was om een bottom-up vorm van onderwijsvernieuwing te initiëren waarbij de vaardigheden en interesses van de leerlingen een podium krijgen op school.

 

Terug naar lijst
Delen