Ramon Scharff

Ramon Scharff

Opleiding
Architectuur
Lichting
2016

Genomineerd voor Archiprix 2017

Het huis van de Stad

Het Paleis heeft momenteel een gesloten uitstraling op een van de meeste openbare plekken van de stad. Vroeger had het Paleis een belangrijke rol in de stad, de plek waar de inwoners kwamen om elkaar te ontmoeten en zaken te regelen. Veel mensen weten niet dat het gebouw ooit het stadhuis van Amsterdam was en dat een gedeelte van het Paleis momenteel te bezoeken is.

Zou het niet mooi zijn als de stad weer een paleis met openbare functies krijgt? Aan de hand van het historische, bouwkundig en ruimtelijk onderzoek valt te concluderen dat het paleis door de jaren heen al een hele transformatie heeft meegemaakt en dat het gebouw ontzettend goed in elkaar zit. Het leent zich voor diverse functies en kan van functie veranderen door minimale ingrepen. Zo kwam Lodewijk Napoleon met nieuwe wandbekleding en meubels en ineens was het een paleis. 

Mijn onderzoek laat zien dat het gebouw al ontzettend veel in zich heeft. Aan de hand van deze conclusie is het de uitdaging om van zoveel mogelijk van de bestaande kwaliteiten gebruik te maken. Het doel is de nieuwe functies zich te laten vormen aan de hand van de kwaliteiten van het gebouw. 

De nieuwe functies worden gekoppeld aan functies uit het verleden. De Wisselbank wordt een Voedselbank, De Nachtwacht komt weer op zijn originele plek in de Krijgsraadzaal, Het cellencomplex wordt een koninklijke Kinderopvang, De oude burgemeesterwoning wordt de woning van de Koning en het paleis museum blijft bestaan zoals dat nu ook aanwezig is. Om de functies daadwerkelijk te laten functioneren heb ik ook nieuwe meubels geplaatst, net zoals Lodewijk Napoleon in 1808 deed.

Afstudeercommissie: Rob Hootsmans (mentor), Machiel Spaan, Jeroen Schilt. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Jan-Richard Kikkert en Bart Bulter.

Terug naar lijst
Delen