Rimaan Al Dujaili

Rimaan Al Dujaili

Opleiding
Architectuur
Lichting
2020
E-mail
r.aldujaili@gmail.com

ATOMO

Een autonoom gebouw dat dat ruimte biedt voor zelfontwikkeling en focus.

Atomo biedt ruimte om te ontsnappen aan dagelijkse afleidingen, waarbij je cellen kunt boeken met diverse ruimtelijke vormen van focus die bijdragen aan en in dienst staan van zelfontplooiing.

Het is allemaal begonnen met mijn persoonlijke fascinatie voor de manieren waarop wij leren, ruimte waarin wij dat doen en de maatschappelijke ontwikkelingen zoals het veranderende onderwijs, de groei van bij- en omscholing en actueler dan ooit de nieuwe vormen van werkruimtes door Corona.

Dit concept richt zich op de focusbehoevende zelfontplooiers. Dit is de doelgroep die op zoek is naar een plek voor zichzelf om gefocust te werken aan zijn/haar persoonlijke ontwikkeling.

Het eerste ATOMO gebouw komt in Amsterdam aan de Omval. Deze locatie heeft een centrale ligging tussen een woon-, werk- en onderwijs omgeving, het is goed bereikbaar en bied ook uitzicht op groen en water.

Het gebouw bestaat uit architectonische transitie elementen die de gebruiker in focus brengen genaamd; het plein, de entree, de muur, de schaduwtuin, de trap, de gemeenschappelijke ruimte, de gang en de cel. Ieder element stimuleert de beleving van focus op een eigen manier. Die focus komt voor in verschillende vormen namelijk; concentreren, reflecteren, maken en oefenen. De indeling van het gebouw speelt daarop in, waarbij hoe hoger je komt hoe meer cellen zijn voor concentratie en reflectie en hoe lager in het gebouw, hoe meer cellen voor maken en oefenen.

Het programma bestaat uit een individueel en gemeenschappelijk programma. Het gemeenschappelijke is ter ondersteuning van de gebruikers om uit te zoomen en elkaar te ontmoeten. Het is ontworpen als een groot houten element in een open ruimte dat een contrast van ruimtelijkheid biedt tegenover het individuele. De muur is de verdeler van deze twee programma’s en vormt daarmee het herkenningspunt in het gebouw. De trap en de gangen fungeren als transitiezones en vormen een verbinding tussen rust en drukte. Zowel trap als gangen worden smaller naarmate je stijgt en hebben een andere ruimtelijke beleving welke gelinkt zijn aan de mate van focus. Het individuele deel bestaat uit de cellen en is te herkennen aan het sobere betonnen materiaal. Deze cellen bieden ruimtelijke diversiteit voor één persoon en kunnen worden gehuurd per uur, dag, week en maand.

Dit maakt ATOMO tot een nieuw concept dat ruimte biedt voor zelfontwikkeling en focus.

 

Afstudeercommissie: Wouter Kroeze (mentor), Gus Tielens, Simone Drost.
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Bart Bulter, Lada Hršak.

Terug naar lijst
Delen