Simon Wijrdeman

Simon Wijrdeman

Opleiding
Architectuur
Lichting
2020
E-mail
simon.wijrdeman@gmail.com

PALEIS IN HET DIGITALE TIJDPERK

In het hart van de hoofdstad op een plaats met een rijke geschiedenis wordt een klassieke bank met een letterlijk gesloten structuur veranderd in het Paleis voor Volksvlijt in het digitale tijdperk. Het roemruchte centrum van vernieuwing in de negentiende eeuw, het Paleis voor Volksvlijt, herrijst. 

Ruim anderhalve eeuw later is er opnieuw sprake van een technologische revolutie van ongekende omvang die ons leven op veel gebieden ingrijpend zal veranderen. 

Hoe dat zal verlopen is niet geheel duidelijk maar een flexibel en soms ook incasserend vermogen kan helpen om er op de juiste manier gebruik van te maken. 

Met het nieuwe Paleis heb ik ruimte willen geven aan de ontwikkelingen, maar ook ruimte willen creëren voor de mens als sociaal wezen. Homo sapiens een tiental millennia na de Steentijd. 

Dit nieuwe paleis omarmt het heden maar refereert ook aan het verleden. Het heeft de grandeur, de toegankelijkheid en de functionaliteit van het Paleis voor Volksvlijt 

De schoonheid en logica van Duintjer’s ontwerp voor De Nederlandsche Bank blijft behouden maar het wordt nu opengesteld voor de mensen in de stad. Het biedt de stad een diversiteit aan functies en mogelijkheden met betrekking tot werken, stedelijk leven en digitalisering. 

De ring van Duintjer wordt een unieke plaats ten behoeve van de urbane samenleving in een stad waar de grenzen in de nieuwe digitale wereld worden verlegd. De ring omvat de twee nieuwe torens, die symbool staan voor de veranderende samenleving door de digitalisering. Zij tonen dan de flexibiliteit en modulariteit van onze leefomgeving. 

Door de diversiteit aan functies en gebruikers biedt dit nieuwe Paleis een unieke plaats voor educatie, werk, sociale interactie en vrije tijdsbesteding. Een Paleis voor individuen, groepen en bedrijven die ieder hun weg op een geheel eigen manier vinden op het plein, in de ring, de torens en de kelder en zo het gebouw op hun eigen wijze gebruiken. 

De ruimte in, onder en rondom het gebouw wordt weer onderdeel van de stad Amsterdam en biedt een scala aan stedelijk leven. 

Afstudeercommissie: Floris Alkemade, Hanneke Kijne en Uri Gilad. Toegevoegde leden tbv het examen: Jarrik Ouburg en Judith Korpershoek.

 

Terug naar lijst
Delen