Laura Hermanides is genomineerd voor haar documentaire Wij zijn er klaar voor. De documentaire, waarin zij verantwoordelijk was voor de regie, gaat over de dromen van twintigers tegen de achtergrond van de financiële crisis. Een sceptische filmcrew zoekt de confrontatie met idealistische leeftijdsgenoten. Ze onderzoeken niet alleen een geglobaliseerd verschijnsel, maar ook hun eigen meningen, vooroordelen en verantwoordelijkheden. Ze richten niet alleen hun kritische blik op de leeftijdgenoten die meedoen met de Occupy-beweging, maar ook op zichzelf.

De gesprekken die de filmcrew voert, legt hun eigen hedonisme bloot, maar die gesprekken zijn soms ook pijnlijk eerlijk. Door de camera op zichzelf te richten ontstaat iets wat lijkt op het portret van een generatie, een uiteenlopende groep twintigers die zich, dobberend in de zee van onbegrensde mogelijkheden, bewust is van de knagende onhoudbaarheid van de status quo. De Occupy-beweging blijft overeind als een baken van hoop.

Aanbevelingen

“Het is zeer treffend vastgelegd door Laura hoe de jongeren erkennen dat ze een verantwoordelijkheid hebben voor de toekomst, maar dat ze deze niet of deels nemen en alleen wanneer hun eigen welzijn direct in gevaar komt. Hiermee laat de film zien hoe jongeren als onderdeel van de normaliter zwijgende meerderheid staan ten opzichte van de vormgegeven toekomst. Dit maakt het een relevante documentaire.”
Sander Verdonk, CEO/ Producer CTM LEV Pictures

“Zeker na meerdere keren kijken wordt duidelijk hoe vernuftig de film in elkaar zit. De manier waarop informatieve scènes worden afgewisseld met sferische scènes zoals die bij de vuilverbranding, waarin de thema’s waartegen de Occupy-beweging ageert in pure filmische vorm worden verbeeld en verklankt. Daarnaast is het knap hoe de balans wordt gevonden tussen het idealisme van de Occupy-ers en het gebrek aan idealisme bij de crewleden. Ten slotte is het mooi om te zien dat de film na afweging van alle argumenten en emoties uiteindelijk toewerkt naar een niet bevredigende, maar wel eerlijke conclusie.”
René van Uffelen, Studieleider Montage en secretaris Examencommissie NFTA

OpleidingRegie - documentaire
Titel Eindwerk Wij Zijn Er Klaar Voor
Student Laura Hermanides

Ik ben deze film gaan maken omdat ik in de algemene berichtgeving de stem van mijn eigen generatie mis. Deze film gaat over idealisme in een tijd van extreme luxe. Het is een kritische film, waarin we ook naar ons zelf kijken. Door naar jezelf te kijken en eerlijk te zijn over je eigen hedonisme, sla je een brug naar het publiek. Ik denk dat wij de kijker meenemen door zelf toe te geven dat we niet politiek correct zijn. Doordat de filmcrew onderdeel van de film is, wordt een verbinding gemaakt met de buitenwereld. De film begint als een traditionele documentaire, maar wanneer de camera omdraait en de filmcrew laat zien, dan pas wordt de film echt eerlijk. Dan wordt de film écht een documentaire.

Delen