'It's just a second' | Setareh Fatehi Irani

Setareh Fatehi Irani is genomineerd voor haar voorstelling It's just a second. In deze dansvoorstelling wordt een seconde wordt uitgerekt tot 30 minuten.  De voorstelling is geïnspireerd op de onmogelijkheid om 1 seconde waar te nemen.

Een high-speed camera kan dit wel. Hij deelt die seconde op in duizend beelden. Ook de dansers rekken de seconde op. Ze dansen de duizend beelden voorafgaand aan een explosie en vertragen de tijd. Vlak voordat de bom explodeert is niet alleen de angst op zijn toppunt, maar tegelijkertijd is er extase, vrede en helderheid.

Het publiek is een veilige voyeur. Maar de seconde tikt voort. Ze worden uitgenodigd de bom te naderen. Op elke danser is een camera bevestigd. De camera zoomt in op de poriën.

Dan ontploft de bom.

Videoregistratie van de voorstelling It's Just a Second (voer als code in: JAS)

Aanbevelingen

“Het is een sterk fysiek stuk dat op een intelligente manier gebruik maakt van geluid en video. Daarnaast refereert het stuk op een slimme manier naar onze gemedieerde maatschappij waar tv-beelden ons dagelijks leven manipuleren met angst, geweld en hoop.”
Gabriel Smeets, Artistiek directeur School voor de Nieuwe Dans Ontwikkeling

“Ik was getuige hoe Setareh zichzelf uitdaagde op het gebied van dans en fysiek door een simpele actie die zich verassend genoeg voor een half uur kon herhalen voor onze ogen. Zij kreeg het voor elkaar om mij mee te nemen op haar reis van vermoeid worden maar er toch een oplossing voor te vinden om er mee te kunnen leven. Tegelijkertijd wordt door de simpelheid en de intelligentie van haar structuur mijn verbeelding geactiveerd en stelt mij in staat om mijn eigen gedachten te horen.”
Katerina Bakatsaki, Choreografe en docent van School voor de Nieuwe Dans Ontwikkeling


 “Als een toeschouwer heb je het gevoel dat je niet kan ontsnappen aan wat er gebeurt, ik voel en ben het stuk zelf. Opnieuw een mooie simpele keuze die de communicatie met het publiek verstevigt en het tragische benadrukt.”
Gonnie Heggen, Mentor en docent van School voor de Nieuwe Dans Ontwikkeling

OpleidingSchool voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO)
Titel Eindwerk It's just a second
Student Setareh Fatehi Irani

In het begin toen ik hier net in Nederland kwam wonen voor mijn studie kwam ik erachter dat er op televisie een vertekend beeld werd geschetst van mijn land van herkomst. Tijdens mijn studie ontdekte ik dat ik in staat was om met mijn aanwezigheid, maar ook met mijn danskunsten het vertekende beeld positief te veranderen. Dit de reden voor mij geweest om mijn verhaal uit te dragen naar de wereld door middel van mijn lichaam, mijn verhalen, mijn dans. In ‘It’s just a second’ komt dit het beste tot uiting. Ik geloof dat kunst er voor kan zorgen dat mensen anders over bepaalde dingen gaan denken. Daarom hoop ik dat mensen door het zien van mijn voorstelling op een positieve manier anders gaan denken over mijn moederland.

Delen