Landschapsarchitect Marit Janse is genomineerd voor haar strategie voor het behoud van de natuur van de Oosterschelde. Haar plan laat zien hoe de Oosterschelde van de toekomst, in plaats van verder te degraderen, meer natuurwaarde kan krijgen en aantrekkelijker voor de mens kan zijn.

Haar ontwerp bestaat uit een reeks kleine voorstellen. Als concreet onderdeel tekent zij een getijdenzwembad. Op plekken waar conventionele landbouw geen toekomst heeft, zijn innovatieve teelten, zoals de herintroductie van meekrap en schelpdiercultuur op land, kansrijk. Ook maakt Marit met kommetjes en knuffels onder de naam Label Oosterschelde het landschap tastbaar.

Aanbevelingen

"Marit heeft met haar plan een doel gevonden voor de komende jaren; het plan gaat na haar diploma verder omdat ze zich voorgenomen heeft de politiek, de betrokkenen en de media te engageren. Ik vind het een groot goed als jonge ontwerpers zichzelf uitvinden en een opdracht meegeven door het afstudeerplan. Het toont aan dat ze vindt dat het echt ergens over gaat."
Noël van Dooren, landschapsarchitect/onderzoeker

"Het werk van Marit toont aan dat de landschapsarchitect een discipline vertegenwoordigt die vraagt om een brede achtergrond en grote interesse en intelligentie van de ontwerper. Zoutkristallen heeft een hoge kwaliteit die door alle schaalniveaus heen wordt volgehouden."
Maike van Stiphout, directeur DS

OpleidingMaster Landschapsarchitectuur
Titel Eindwerk Zoutkristallen. Een strategie voor het behoud van de rijke natuur van de Oosterschelde
Student Marit Janse

Zoutkristallen is mijn reddingsplan voor de Oosterschelde. Met een strategie en voorbeelduitwerking wordt door een nieuwe manier van natuurbeschermen geprobeerd het tij te keren en de rijke Oosterschelde te behouden.

Delen