'Do'orgaan' | Rosa Asbreuk, Linda Bosch, Dennis de Bont

“Ben jij al donor? Ja of Nee?” Velen laten zich door deze campagne inspireren en registreren. Behalve mbo-scholieren. Van alle Nederlanders denken zij het minst na over orgaandonatie. In samenwerking met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) en communicatiebureau HVR ontwikkelden Theaterschool-studenten het interactieve theaterconcept Project Do’orgaan.

Tijdens een aantal theaterworkshops maakten de mbo-studenten onder leiding van Dennis de Bont, Rosa Asbreuk en Linda Bosch een eigen voorstelling rond het thema orgaandonatie en voerden deze op voor de rest van de school. Op deze creatieve manier droeg het project bij aan de meningsvorming van honderden mbo-studenten. Daarnaast kwamen velen van hen voor het eerst in aanraking met theater als kunstvorm.

Project Do’orgaan reisde in schooljaar 2013-2014 naar tien mbo-scholen. De voorstelling van het ROC Horizon College in Alkmaar ging in première als onderdeel van de landelijke Donorweek. In Theater de Vest speelden 23 doktersassistenten en 3 tandartsassistenten in opleiding hun voorstelling voor ruim 100 medescholieren.

Rosa: 'Omdat wij zelf nog jonge theatermakers zijn hopen wij de jongeren te inspireren om na te denken over het thema orgaandonatie.' Linda: 'Wat ook bijzonder is, is dat we naast het maatschappelijke thema, de mbo-studenten hebben laten ervaren hoe het is om artistiek en creatief aan de slag te gaan.'

Do'orgaan op de NTS-website

Aanbevelingen

'Dat je als docerende theatermakers kunt bijdragen aan een maatschappelijke discussie bewezen deze Theaterschool-studenten met dit project. Door hun opzet en uitwerking zorgden ze ervoor dat jongeren zich interesseren voor en betrokken voelen bij het thema orgaandonatie. Het laat duidelijk zien dat theater het medium bij uitstek is om dit verhaal over te brengen.'
Tanya Hermsen, artistiek leider Theaterdocent, de Theaterschool

Titel eindwerk Do'orgaan

Student
Rosa Asbreuk
Opleiding
Theaterdocent

Student Linda Bosch
Opleiding
Theaterdocent

Student Dennis de Bont
Opleiding
Productie podiumkunsten

Delen