'Ruimte om in te geloven' | Narda Beunders
Narda: 'Van kinds af aan heb ik al een aantrekkingskracht gehad tot ‘kerken’. De ruimtes maakten me nieuwsgierig en ik werd er stil van. Dit terwijl ik zelf niet gelovig ben. De ‘kerk is op zijn retour’ kopten de kranten een aantal jaar geleden al en met de opkomst van nieuwe vormen van religie en zelfs een boek als manifest voor een kerk voor ongelovigen van Alain de Botton, blijft het onderwerp actueel. De veranderingen in onze maatschappij creëren ook een andere kijk op religie. Wat wij kennen aan kerken is misschien te veel bestemd voor één doelgroep en het monumentale karakter stamt wellicht uit een voorbije tijd. Daarom heb ik afgelopen twee jaar elke week een kerk of ander geloofsgebouw bezocht om erachter te komen wat een gebouw nodig heeft om in te kunnen geloven.
Meer dan zestig gebouwen heb ik vastgelegd in schetsen, analyses en beschrijvingen van mijn ruimtelijke beleving. De afmetingen en verhoudingen heb ik genoteerd aan de hand van kniehoogte, voetstappen, armlengte, spanwijdte en mijn lengte, om tot een ontwerp te komen van een geloofsgebouw dat voortkomt uit de menselijke maat. Een nieuw gebouw, waarin de ruimtelijke beleving een vertaling is van het abstracte begrip geloven. Een geloofsgebouw dat aansluit bij de behoeftes van onze huidige maatschappij.
Er zijn in deze tijd veel mensen die op een vrije en individuele manier met geloven bezig zijn en daarin de behoefte hebben dit ergens met gelijkgestemden te kunnen delen. Laat dit gebouw de inspirator zijn dit te stimuleren. Ook voor architectuurliefhebbers en –beoefenaars is dit een oproep om een eeuwenoude traditie van religieuze bouwkunst niet ten einde te laten gaan; deze nieuwe vormen van geloven bieden nieuwe mogelijkheden.'
Aanbevelingen
'Het heeft mij geraakt hoe zeer Narda contact met de groep gebruikers noodzakelijk acht voor haar ontwerp. Zij weet in gesprekken daarover haar eigen mening te geven en staat nadrukkelijk open voor kennis, ervaring en suggesties van gebruikers. Een en ander illustreert zij op begrijpelijke wijze voor niet-bouwkundigen.
Ik waardeer haar open oog en oor en de frisse blik waarmee zij bij ons naar binnen kijkt. Hiermee brengt zij architectuur binnen op een plek waar men die als vanzelfsprekend ervaart. Zij prikkelt ons om van haar 'buiten' naar ons 'binnen' te kijken. In modern-kerkelijke termen heet het dat zij naast visionair ook missionair en verbindend te werk gaat.'
Véronique Lindenburg, Nieuwendammerkerk Amsterdam
Student Narda Beunders
Opleidingmaster Architectuur
Titel eindwerk Ruimte om in te geloven