Paul en Paul

Hugo Drechsler (Regie Documentaire), Thijmen Knook (Productie) en Joey Jansen (Productie, Nederlandse Filmacademie) studeerden af met de documentaire 'Paul en Paul'. 

Wanneer Paultje (61) in de gevangenis te horen krijgt dat hij nog maar kort te leven heeft, is er maar één mogelijkheid: terug naar zijn oude thuis, in Amsterdam-Noord, bij vastgeroeste broer Paul (79). Zal er, nu de tijd tikt, eindelijk iets veranderen in hun moeizame broederschap, die geworteld is in hun duistere familiegeschiedenis?

Van de makers: "Hugo Dreschler bouwde gedurende zijn opleiding een diepe vertrouwensband op met de twee broers, Paul en Paul, en gebruikte hij zijn tijd op de Filmacademie om hun relatie te onderzoeken. De fascinatie voor deze twee broers begon al in het tweede leerjaar. Ze vielen op voor de buitenwereld vanwege hun excentrieke levensstijl. Ze leken te doen waar ze zin in hadden, maar bovenal hadden ze een bijzondere band met elkaar. Ondanks dat ze op leeftijd waren, woonden ze samen in een arbeiderswoning in Amsterdam-Noord en hadden ze vaak ruzie. Maar wat hield hen bij elkaar en waarom verbraken ze het contact niet? Dit eindexamenwerk is meer dan alleen een afstudeerproject; het is uitgegroeid tot een groter project waaruit waardevolle vriendschappen zijn ontstaan. Het heeft ons ook laten zien welke impact intergenerationeel trauma kan hebben op nabestaanden, en we zullen Paul en Paul blijven volgen en steunen in hun levenskeuzes, kostte wat het kost."

Deze film kwam tot stand in samenwerking met BNNVARA.

"Naast de absurditeit en humor die de film kent is het team er ook in geslaagd om op een sensitieve, empathische manier te blijven kijken naar deze onbeholpen mannen."

Aanbevelingen

Astrid Bussink, docent en coach documentaire van de Nederlandse Filmacademie: "Deze documentaire heeft inmiddels al veel stof doen opwaaien. Het is een bijzonder portret van twee broers die - op zijn zachtst gezegd - het niet gewend zijn om over gevoelens te praten. Deze film focust op het broederschap van de twee hoofdpersonages en de intergenerationele trauma’s die tussen ze in staan. Het levert een aangrijpend, rauw én gevoelige film op die de kijker recht in het hart treft. In een tijd waar polarisatie en onbegrip voor elkaar aan de orde van de dag is, zijn Paul en Paul een pleidooi om met geduld naar elkaar te blijven kijken. Te accepteren dat we verschillen, maar uiteindelijk naar hetzelfde verlangen: om gezien en geaccepteerd te worden."

Joost Broeren-Huitenga, Ruud Vos en Ronald Glasbergen, namens Kring van Nederlandse Filmjournalisten: "Het in prachtig zwart-wit geschoten Paul en Paul van regisseur Hugo Drechsler, een technisch perfect documentaire over twee broers met een op zijn zachtst gezegd ingewikkelde relatie. Elk nieuw familiegeheim dat wordt opgerakeld, bouwt dit op tot een stevig staaltje ‘vreemder dan fictie’. Deze film kan door zijn onderwerpkeuze, interactie tussen beeld en geluid en zijn verhaalopbouw niet anders dan bewondering opwekken. Unaniem is de jury tot het besluit gekomen tot de film die het meest treurig, schokkend én vertederend is. De film waarin de stevige visuele stijlkeuzes helemaal op zijn plek vallen met het vertellen van een verhaal waarvan de uitzinnige eigenzinnigheid onmogelijk te negeren is."

Crew

Regie Hugo Drechsler
Dramaturgie Nadine Jansen, Lemuël de Graav
Productie Joey Jansen, Thijmen Knook
Cinematografie Hugo van Roosmalen
Montage Coen Hagenaars
VFX Supervisie Anne Dirkx, Bart Griepink, Bo Schutte
Geluidsontwerp Pim Stoltz
Mixage Camiel Muiser
Geluidsopname Mark Dijkstra
Componist Gregory Ney
Post-productie Coördinatie Joey Jansen, Thijmen Knook

Foley Artists Mark Dijkstra, Angelina de Braekeleer, Nynke Spanjer | Archiefresearch Lin Bartraij, Koen Hueber | Productie-assistentie Eva Belfort, Pablo Sarno | VFX Artists Tim Okker, May Therat | Titelvormgeving Judith Glimmerveen | Kleurcorrectie The Ambassadors - Amy Besate

Met: Paulus, Paulus en Jannie

Een project van:

Hugo Dreschler (Regie Documentaire), Thijmen Knook (Productie) en Joey Jansen (Productie)

Delen