Kristians Prelude

Kristian is een 23-jarige muzikant. Zijn leven draait om muziek en hij speelt met zijn beste vrienden in een band. Maar het leven verandert drastisch als hij voor de tweede keer aan een hersentumor geopereerd moet worden. Na een snel herstel blijkt de tumor erger dan verwacht. Muziek, vriendschap en ziekte verweven zich.

Regievisie – Winand Derks van de Ven
Kristian en ik zitten samen in de band The Naked Sweat Drips en maken al zeven jaar samen muziek. We hebben elkaar in de loop der jaren goed leren kennen en hij is een goede vriend geworden. De eerste keer dat bij Kristian de tumor werd geconstateerd, spraken we hier veel over. Het had een groot effect op mij en op de band. Toen ik hoorde dat de tumor terug was, wilde ik er iets mee doen. Wat met Kristian is gebeurd, bewijst voor hem en voor mij dat er geen zin van het leven is, je loopt de kans dat je leven zomaar voorbij is. Er is niets te kiezen: je moet het leven zoals je het zelf wilt leven. Als je weet dat de dood het absolute einde is en er daarna niks meer bestaat, moet je het maximale uit je leven halen. Muziek is ontzettend belangrijk in Kristians leven. Ik vind het inspirerend om te zien wat muziek voor hem betekent en hoe hij hier zijn kracht uithaalt. Zijn concentratie en doorzettingsvermogen om muziek te maken, komen ook bij de revalidatie terug. Daarom wilde ik deze muziekdocumentaire maken en de toeschouwer laten zien wat voor belangrijke rol muziek kan hebben in iemands leven.

Toelichting producent – Bente Mars
Winand heeft voorheen altijd visuele en sferische films gemaakt, waarin de vorm leidend was. Dit keer maakt hij een film met een duidelijke emotionele verhaallijn. Ik vind het interessant om met zijn achtergrond deze film te maken en ben ik er daardoor van overtuigd dat het geen standaard dramatisch verhaal wordt. Kristian en Winand komen alle twee uit Boxmeer, een dorp in Brabant. Elke week repeteren ze in een oude varkensstal. Zes jongens met lang haar en met een Brabants accent, die allemaal een passie hebben voor muziek. Het is bijzonder hoe zij voor de band staan, zoals Winand zegt: ‘als er iemand van ons wegvalt dan houdt The Naked Sweat Drips op met bestaan.’ Het is een persoonlijk verhaal maar met een universele boodschap over vriendschap die op het spel te staat. Door deze onderwerpen in de film, verwacht ik dat deze film grote publieke interesse kan wekken bij jong en oud.

Aanbevelingen

Anita Smit, studieleider productie: De film Kristian Prelude, is een prachtige film geworden. Zonder sentimenteel te worden laat de film zien hoe een hechte vriendengroep omgaat met de ernstige ziekte van één van hen. Bente heeft als producer het voor de regisseur mogelijk gemaakt om deze bijzondere film te maken. Een film waarin we de regisseur ook zien als onderdeel van de vriendengroep en waarbij juist op die momenten de inbreng, gedrevenheid en deskundigheid van Bente onmisbaar waren.

Marijke Huijbregts, eindredacteur documentaires AVROTROS: Wij hebben met bewondering ·gevolgd hoe regisseur Winand Derks van de Ven een onderwerp dat hem persoonlijk op pijnlijke wijze raakte, heeft weten te bewerken tot een film met universele zeggingskracht. De manier waarop het lot het talent en het leven van het jonge muzikale talent Kristian in de knop dreigt te breken, is sober verbeeld. Die ingetogenheid past bij het stoicijnse karakter van hoofdpersoon Kristian zelf. Tegelijkertijd laat de film zien hoe er binnen Kristians vriendengroep, die hem onvoorwaardelijk steunt, plaats is voor een ironische humor. Het meest inspirerende is echter te zien hoe zijn muzikale gedrevenheid Kristian overeind houdt. Dit alles resulteert in een film die schrijnt, maar die als geheel toch een bepaalde lichtheid houdt. De toon is volgens ons bijzonder knap getroffen.

Een project van:

Delen