Kawaii Fastfood Collectie en de Foxy & Trash Panda Collectie

Dewy Venerius (alumna Docent Beeldende Kunst en Vormgeving): "Als beeldend afstudeerwerk heb ik twee productcollecties ontwikkeld met illustraties, waarbij ik mijn inspiratie heb gehaald uit de Japanse, populaire beeldcultuur. Eten loopt als een rode draad door deze collecties heen. De Kawaii Fastfood Collectie bestaat uit tekeningen en producten van junkfood en toetjes die zijn geïnspireerd op de Kawaii-cultuur uit Japan. Binnen deze subcultuur draait alles om onvolwassenheid en vluchten meisjes in een snoezige kinderwereld. De Foxy & Trash Panda serie beeldt een vriendschap uit van Foxy en Trash Panda die samen de wereld verkennen. Ze vinden op verlaten plekken diverse achtergelaten voertuigen die ze ombouwen tot eettentjes, foodtrucks en voedselstalletjes.

Tijdens de afstudeerexpositie op de Breitner Academie heb ik zowel een winkel gepresenteerd waarin producten zoals sleutelhangers, tassen, ansichtkaarten en buttons uit beide collecties te koop waren, als een ruimtelijke opstelling waarin levensgrote, op hout bevestigde personages uit de collectie waren opgesteld. Deze uitsneden vormden een krachtig beeld en waren tevens een mooie photo opportunity door de theatrale opstelling met spotlights. 

De grote personages die ik heb gemaakt, spelen voor mij een belangrijke rol in de praktijk van illustrator en productontwerper. Na mijn afstuderen start ik een eigen bedrijf en ga ik mijn producten aanbieden op diverse (Japan)markten, beurzen en evenementen. De beelden uit de ruimtelijke opstelling vormen tijdens dit soort events een promotie voor mij als kunstenaar en zijn tegelijk een attractie voor de bezoekers waarmee ze op de foto kunnen. Zowel mijn producten als de grote beelden, dragen bij aan de subcultuur van jongeren die opleeft tijdens dit soort conventies."

Zie ook:

Portfoliowebsite van Dewy

Aanbevelingen

Uit het juryrapport van de Eindwerkprijs: 'Dewy Venerius creëerde met de Kawaii Fastfood Collectie en de Foxy & Trash Panda Collectie een indrukwekkende hoeveelheid ontwerpen, die uitzonderlijk goed zijn uitgewerkt en ook nog eens daadwerkelijk in productie zijn genomen. Ze toont zich een goed ondernemer, die met de Japanse beeldcultuur als duidelijke inspiratiebron een productlijn heeft ontwikkeld die niet alleen de liefhebber, maar ook een breder publiek zal aanspreken. Beide collecties stralen een enorm enthousiasme van de maker uit en zullen ongetwijfeld hun weg naar een grote doelgroep weten te vinden.'

Sam Hijdra, decoratieteam mangaconventie:
"De prachtige kunstwerken van Dewy zijn niet alleen schattig en leuk om naar te kijken, maar ze vertellen een verhaal. Een verhaal over het ontdekken van de wereld, over vriendschap, over ‘anders zijn’. Onderwerpen waarin de gemiddelde mangaconventiebezoeker zich zal herkennen. Dewy laat hen door middel van haar werk zien dat het ok is om af en toe te willen ontsnappen aan de werkelijkheid. Ook laat zij zien dat men zich niet hoeft te schamen voor creativiteit, voor ‘anders zijn dan de rest’.

Vanuit pedagogisch oogpunt zie ik dit niet alleen als stimulans die zij meegeeft aan haar klanten, maar ook als iets dat zij als docent kan meegeven aan haar leerlingen. Creativiteit is een prachtige manier om om te leren gaan met dingen waar wij in het dagelijks leven tegenaan lopen, en vanuit cultuurhistorisch perspectief is er naar mijn idee geen beter medium om dit mee te benadrukken dan de mangakunst."

Milo Rottinghuis, illustrator: "De kwaliteit van Dewy's werk is hoog. Dewy kan goed tekenen en heeft veel fantasie. lk zie een geheel 'eigen' beeldende wereld ontstaan. Dit valt des te meer op omdat ze op de Breitner Academie een unieke werkrichting heeft gekozen en volgehouden. Dewy creëert haar eigen 'markt' door haar inspiratie te materialiseren en goed na te denken waar ze met haar werk terecht kan (zowel als kunstenaar als docent). Dat vind ik van kracht getuigen en wekt de indruk van iemand die ver kan komen en een belangrijke rol kan spelen op haar vakgebied, en veel mensen kan interesseren met verassend goede kunst."

Een project van:

Delen