Bronnen vermelden

Waarom?
In jouw scriptie of paper vermeld je de door jou gebruikte literatuur. Zo maak je duidelijk waar de informatie vandaan komt, wat jouw interpretatie is en die van een ander. Dit is belangrijk omdat:

  • Je zo aangeeft waar de informatie teruggevonden kan worden.
  • Je zo het intellectuele eigendom van een ander respecteert. Op deze manier voorkom je dat je wordt beschuldigd van plagiaat.
  • Je zo een ander de gelegenheid geeft om jouw informatie weer te gebruiken voor eigen onderzoek.

Hoe?
Bronvermelding bestaat uit twee stappen:

  • Aan het eind van je verslag neem je een lijst op met de volledige vermelding van alle bronnen die je hebt gebruikt. Dit noem je bronnenlijst of literatuurlijst.
  • Elke keer als je een bron aanhaalt in de tekst maak je een korte verwijzing naar die bron. 

Citatiestijlen
Er zijn verschillende stijlen van bronnen vermelden waarvan de APA-stijl de meest gebruikte is. Deze stijl is ontwikkeld door de American Psychological Association. Je kunt de Nederlandse versie hier downloaden.

Voor instructievideo’s over het gebruik van de APA-stijl klik je hier.

De academies van de AHK hebben niet voor één stijl gekozen, als je maar wel binnen jouw scriptie of paper consequent één stijl gebruikt.

Kijk voor andere citatiestijlen met voorbeelden op p. 19 e.v. in de Research Guide for Master Students CvA.

Bronnen vermelden video
Op de website van de bibliotheek van de Hogeschool van Amsterdam is een handige video te vinden over hoe je bronnen gebruikt en vermeldt.

Citatietools
Om bronverwijzingen in jouw documenten te maken kun je kiezen uit verschillende citatietools. Met sommigen citatietools kun je bv. ook samenwerken in groepen en PDF’s  en websites toevoegen. Kies de tool die relevant is voor wat je wilt doen. Op deze pagina beschrijven wij er drie.

Mendely, Zotero, MS Word:
Een citatietool zoals Mendeley en Zotero helpt je bij het organiseren, beheren en opmaken van bronverwijzingen (citaties) voor je onderzoek.

CatalogusPlus, de meeste databanken en Google Scholar hebben een cite-knop. Via die knop kun je een correcte bronvermelding maken in een citatiestijl naar jouw keuze en deze kopiëren naar jouw tekst. Klik hier voor een instructievideo waarin het citeren in CatalogusPlus wordt uitgelegd.

Met een Citation of Reference Management programma kun je dus direct citaties uit een zoekactie of pdf-bestand importeren. Ook kun je full-text artikelen opnemen, jouw bestanden delen in een groep, bronnen sorteren en ontdubbelen. Zotero en Mendely beschikken over handige plug-ins om in MS Word referenties in te voegen.

Welke is geschikt?
Als je niet zoveel verwijzingen naar literatuur hebt kies dan voor bv. MS Word - Verwijzingen. Hier voeg je handmatig jouw bronnen in.

Heb je veel verwijzingen in jouw scriptie kies dan voor een van de volgende gratis Citation of Reference Management software:
Mendeley 
Zotero

Delen