Databanken, catalogi en websites geselecteerd door de AHK-bibliotheken

Behalve een eigen catalogus hebben de bibliotheken van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten ook licenties afgesloten met diverse aanbieders van gespecialiseerde databanken. Deze vind je hieronder. Tevens zijn interessante websites en catalogi opgenomen.

Adamnet
Samenwerkingsverband van Amsterdamse bibliotheken, variërend van EYE, OBA, UB, Atria, Boekmanstichting tot bibliotheken van Amsterdamse musea. De collecties van 18 bibliotheken zijn doorzoekbaar via een groepscatalogus.

Beeld en Geluid op school
Beeld en Geluid op school (voorheen Academia) geeft toegang tot video- en beeldmateriaal uit de archieven van de publieke omroep vanaf 1955 tot heden. De collectie bevat Nederlandse televisie-uitzendingen, Polygoon bioscoopjournaals, collecties van cineasten en documentairemakers, radio- en muziekcollecties. Met o.a. Dossier Muziek. Kies voor Inloggen met SurfConext. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst dient ingelogd te worden met de AHK-account.

HBO Kennisbank
Op de HBO-kennisbank zijn afstudeerscripties te vinden van studenten van 26 hogescholen.

JSTOR
JSTOR is een digitale bibliotheek die onderzoekers, docenten en studenten met elkaar verbindt, en meer dan 1500 academische tijdschriften, boeken en bronnen aanbiedt. De AHK heeft een licentie voor Arts & Sciences III, VIII, XI en XIII. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst dient ingelogd te worden met de AHK-account.

Koninklijke Bibliotheek
In deze catalogus staan beschrijvingen van boeken, tijdschriften, handschriften, kranten, kaarten en bladmuziek.

LexisNexis
LexisNexis geeft toegang tot de dagelijkse geactualiseerde digitale archieven van de landelijke dagbladen: Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool, Trouw, de Volkskrant. Een recensie, interview of artikel uit deze bladen is vanaf vijf jaar geleden tot op heden snel opgezocht. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst dient ingelogd te worden met de AHK-account.

Worldcat
WorldCat biedt toegang tot de collecties en diensten van meer dan 10.000 bibliotheken over de hele wereld. Na het invoeren van de postcode is te zien in welke dichtstbijzijnde bibliotheek de gevonden titel zich bevindt.

Architectural Publications Index (API)
Bestand met 250.000 beschrijvingen van artikelen uit ongeveer 300 internationale architectuurtijdschriften vanaf 1972.

Art & Architecture Source
De grootste full-text onderzoeksdatabase voor beeldende kunst, met de nadruk op fijne, decoratieve en commerciële kunst, en architectuur en architectonisch ontwerp. Met een sterke internationale dekking biedt het honderden full-text kunstjournaals, tijdschriften en boeken, plus gedetailleerde indexering en samenvattingen en duizenden afbeeldingen. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst dient ingelogd te worden met de AHK-account.

Bonas Archiwijzer
Inventarisatie van ongeveer 200 ontwerpers met publicaties, tekeningen en objecten.

Het Nieuwe Instituut
Catalogus van Het Nieuwe Instituut, voorheen van het NAi met beschrijvingen en afbeeldingen van personen, publicaties, tekeningen en objecten.

Academie van Bouwkunst - Kaartenserver
De bibliotheek van de Academie van Bouwkunst heeft licenties afgesloten voor digitale kaarten. Aan het gebruik van deze kaarten zijn gebruiksvoorwaarden (PDF) verbonden. Deze bestanden zijn te downloaden vanaf de computers in de bibliotheek van de academie onder  inlog met een AHK-account. Het aanbod van digitale kaarten omvat:
- Kleinschalige Basiskaart Amsterdam (KBKA)
- Grootschalige Basiskaart Amsterdam (GBKA)
- Top-10 Vector NL kaarten
- Bodemkaarten (scans en GIS)
- Geomorfologische kaarten (scan en GIS)

Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK)
PDOK biedt een ruime keus aan digitale geo-informatie van de overheid. Die informatie kunt u op de website gratis opvragen als dataservices en –bestanden. Ook kunnen geografische dat (TOP10NL, TOP24 en TOP50 raster) gedownload worden om via een Geografisch Informatie Systeem (GIS) te bekijken.

Art & Architecture Source
De grootste full-tekst onderzoeksdatabase voor beeldende kunst en architectuur. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst dient ingelogd te worden met de AHK-account.

Artlibraries.worldcat
Binnen Worldcat een speciaal op kunst gerichte zoekmachine die resultaten toont van in kunstbibliotheken aanwezige publicaties.

Europeana
Een databank waar miljoenen afbeeldingen van voorwerpen uit kunstcollecties in Europa gezocht kunnen worden.

EYE Catalogus
Via een inlog kan gezocht worden naar informatie over films, foto's, affiches, soundtracks en andere collecties.

LKCA
Publicaties, tijdschriftartikelen, scripties, onderwijsmethoden, beleidsplannen en filmpjes, vakliteratuur over beleid en praktijk en onderzoek op het gebied van cultuureducatie en actieve cultuurparticipatie/amateurkunst.

RKD
Website van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis die ingang biedt in talloze (kunstenaars)archieven.

Webgallery of art
Een doorzoekbare database van afbeeldingen uit de Europese beeldende kunst en architectuur (3de tot en met 19e eeuw)

AATA
AATA online is een database met 156,000 bibliografische beschrijvingen van literatuur over behoud en conserveren van materieel cultureel erfgoed. AATA heeft specifieke onderwerpsbibliografieën ontwikkeld, waarin de Getty Conservation Institute betrokken is bij specifieke wetenschappelijke onderzoeksprojecten.

Art & Architecture Source
De grootste full-text onderzoeksdatabase voor beeldende kunst en architectuur. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst dient ingelogd te worden met de AHK-account.

Boekmanstichting
De bibliotheek verzamelt publicaties over kunst- en cultuurbeleid en de maatschappelijke aspecten van dat beleid. De collectie bevat ruim 75.000 titels. De Nederlandse en Europese situatie vormen het zwaartepunt.

ICOM database
ICOM databank met publicaties over de bescherming van cultureel erfgoed; nationale legalisaties van beschermd cultureel erfgoed; internationale, nationale en museum gerelateerde directories; illegale handel en rapporten over bedreigd erfgoed en crisis situaties, foto’s en dia’s.

LKCA
Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) biedt informatie op het gebied van kunst- en cultuureducatie. De informatiebank van het LKCA bevat vakliteratuur over beleid en praktijk en onderzoek op het gebied van cultuureducatie en actieve cultuurparticipatie/amateurkunst.

Meertens Instituut
Het Meertens Instituut bestudeert de verscheidenheid in taal en cultuur in Nederland. Het biedt o.a. databanken aan die als uitgangspunt dienen voor onderzoek.

Nationaal Archief
Bibliotheekcatalogus bevat ruim 40.000 titels onder andere publicaties over de geschiedenis van Nederland, met speciale aandacht voor (Zuid-)Holland, de toenmalige koloniën en institutionele geschiedenis. Er is een uitgebreide collectie archiefwetenschap en documentconservering en -restauratie, alsmede publicaties over genealogie en cartografie.

RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
Catalogus met titels over de Westerse kunst vanaf de late middeleeuwen tot heden. Het RKD maakt kennis, onderzoek en informatie over de kunst van de Nederlanden in internationale context wereldwijd toegankelijk voor musea, wetenschap en publiek.

Beeld en Geluid
Beeld en Geluid is een instelling die het audiovisueel erfgoed van Nederland verzamelt, conserveert en toegankelijk maakt voor mediaprofessionals, onderwijs, wetenschap en het algemene publiek. De collectie van Beeld en Geluid bestaat onder meer uit de volledige radio- en televisiearchieven van de Nederlandse publieke omroepen, films van vrijwel alle toonaangevende Nederlandse documentairemakers, bioscoopjournaals, het nationaal muziekdepot, diverse audiovisuele bedrijfscollecties, reclame-, radio- en videomateriaal van culturele en maatschappelijke organisaties, van wetenschappelijke instituten en van allerhande onderwijsinstellingen. Daarnaast zijn er nog foto- en voorwerpencollecties rond de geschiedenis van de Nederlandse omroep zelf, zoals bijvoorbeeld de collectie historische televisietoestellen.

EYE
EYE is het nationale instituut voor film in Nederland.

Nederlands Film Festival Archief
Het Nederlands Film Festival ontsluit dertig jaar festivalgeschiedenis met het online gaan van het NFF Filmarchief. Achter de schermen is twee jaar lang gewerkt om de informatie van álle films die ooit op het NFF werden vertoond digitaal te ontsluiten. Het Filmarchief bevat nu geactualiseerde beschrijvingen en credits van meer dan 8600 filmtitels.

Beeld en Geluid op school
Beeld en Geluid op school (voorheen Academia) geeft toegang tot video- en beeldmateriaal uit de archieven van de publieke omroep vanaf 1955 tot heden. De collectie bevat Nederlandse televisie-uitzendingen, Polygoon bioscoopjournaals, collecties van cineasten en documentairemakers, radio- en muziekcollecties. Met o.a. Dossier Muziek. Kies voor Inloggen met SurfConext. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst dient ingelogd te worden met de AHK-account.

Boosey & Hawkes online scores
Op de website van muziekuitgever Boosey & Hawkes kun je ca. 1500 online partituren inzien. Je dient je eenmalig aan te melden. 

Donemus
In de catalogus van uitgeverij Donemus zijn meer dan 14.000 composities te vinden van hedendaagse Nederlands componisten. Het is nu mogelijk voor studenten en docenten van de AHK om deze te bekijken, te downloaden en te printen. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst dient ingelogd te worden met de AHK-account.

JSTOR
JSTOR is een digitale bibliotheek die onderzoekers, docenten en studenten met elkaar verbindt, en meer dan 1500 academische tijdschriften, boeken en bronnen aanbiedt. De AHK heeft een licentie voor Arts & Sciences III, VIII, XI en XIII. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst dient ingelogd te worden met de AHK-account.

Medici.tv
Deze online videocollectie van klassieke muziek, jazz, wereldmuziek, opera's en balletten / hedendaagse dans is een van de grootste ter wereld. Bekijk live-uitzendingen vanuit prestigieuze locaties, concerten, portretten van kunstenaars, documentaires en masterclasses. Vergelijk verschillende interpretaties van hetzelfde werk en ontdek componisten, uitvoerenden, periodes en genres. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst dient ingelogd te worden met de AHK-account.

Muziek Centrum Nederland
Catalogus van het voormalig Muziek Centrum Nederland, met daarin de catalogi van de voormalige organisaties: Nationaal Pop Instituut, Nederlands Jazz Archief, Donemus en Gaudeamus.

Nederlands Muziek Instituut
Het Nederlands Muziek Instituut (NMI) is het centrum voor het muzikaal erfgoed in Nederland. Duizenden muziekhandschriften, brieven en andere documenten zijn te vinden in de muziekarchieven. In de bibliotheek bevinden zich talrijke oude drukken van muziekuitgaven en muziektraktaten, naast moderne uitgaven en naslagwerken. De collecties zijn een bron voor historisch onderzoek en voor de actuele muziekpraktijk.

Oxford Music Online
Oxford Music Online is een portal voor muziekinformatie, inclusief klassieke muziek, opera, jazz, populaire muziek, volksmuziek en muziekinstrumenten. Het biedt toegang tot meer dan 51.000 artikelen met biografieën, bibliografieën en werklijsten van onder andere componisten en musici. Ook bevat het meer dan 5.000 afbeeldingen, muziekvoorbeelden en links naar audio- en videovoorbeelden. Om van deze dienst gebruik te maken, dien je in te loggen met je AHK-account. 

International Bibliography of Theatre & Dance with full text
International Bibliography of Theatre & Dance with Full Text  is de grootste onderzoeksdatabase voor theater- en dansstudies. Naast de uitgebreide indexering van de International Bibliography of Theatre & Dance (IBTD), bevat het de full text van tijdschriften en boeken op het gebied van uitvoerende kunsten. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst dient ingelogd te worden met de AHK-account.

Mime Archieven
Deze website bevat historische bronnen en diverse onderzoeksmaterialen die voortkomen uit het postdoc onderzoek van Marijn de Langen aan de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten.

Theater in Nederland
De omvangrijke TIN-collectie omvat alle theaterdisciplines, van circus tot cabaret en van dans tot opera. Naast de vele boeken, tijdschriften en teksten, beschikt de mediatheek over honderden videoregistraties van voorstellingen, recensies en duizenden foto's en programmaboekjes.

Theaterencyclopedie
De Theaterencyclopedie omvat informatie over alle podiumkunsten (m.u.v. muziek): toneel, dans, opera, muziektheater, musical, mime, cabaret, jeugdtheater, poppentheater, revue, show, variété, illusionisme en circus.

Delen