FAQ

Ik ben dyslectisch. Kan de bibliotheek iets voor mij betekenen?
Je kunt TextAid-software gebruiken, een dyslexiepakket voor lezen, schrijven en studeren. Via de Snelkoppelingen op MyAHK bereikbaar.

--De AHK-bibliotheken--

Waar vind ik de academiebibliotheken?
De meeste academies liggen bij het Waterlooplein in de buurt: Academie voor Bouwkunst, de Reinwardt Academie, de Filmacademie en Academie voor Theater en Dans. Het Conservatorium ligt vlakbij het Centraal Station, naast de Openbare Bibliotheek. En voor de Breitner Academie moet je met de veerboot naar Amsterdam Noord. In datzelfde gebouw – het A-Lab – is ook DasArts gevestigd. Kijk voor meer informatie over de AHK-bibliotheeklocaties.

Voor wie zijn de bibliotheken toegankelijk?
De bibliotheken zijn vrij toegankelijk voor AHK-studenten, -alumni en -personeel. Op afspraak kunnen ook mensen van buiten de AHK boeken, tijdschriften en andere materialen in de bibliotheek raadplegen.

--Catalogus--

Hoe moet ik zoeken in CatalogusPlus?
Op de homepage van de Bibliotheken staan onder de tab ‘Zoekstrategieën’ demo’s die je op verschillende niveaus laten zien hoe je kunt zoeken.

Kan ik thuis ook CatalogusPlus, Catalogus en de databanken raadplegen?
Voor iedereen is alles toegankelijk via internet. Voor het online lezen of voor full-text heb je bij betaalde licenties voor databanken alleen toegang binnen het AHK-netwerk.

--Lenen--

Wie mogen lenen?
-Studenten en medewerkers van de AHK. Zij kunnen gratis lenen uit de collecties van de AHK-bibliotheken op vertoon van studenten- of medewerkerskaart.
-Alumni kunnen blijvend gebruik maken van de AHK-bibliotheken, met uitzondering van de bibliotheek van het Conservatorium. Lenen kan op vertoon van een geldig legitimatiebewijs en adreslegitimatie.
-Voor externe leners gelden verschillende voorwaarden en kosten per academiebibliotheek.

Hoeveel materialen kan ik tegelijkertijd lenen?
AHK-studenten maximaal tien, AHK-medewerkers maximaal vijftien. Alumni en externe leners maximaal vier. NB: per academie kunnen de regels verschillen.

Kan ik alle materialen lenen?
Naslagwerken en tijdschriften worden in de meeste gevallen niet uitgeleend. Verder kunnen in principe alle materialen (boeken, cd-rom's, cd’s, bladmuziek en DVD's) geleend worden. NB: per academie kunnen de regels verschillen.

Hoelang mag ik materialen lenen?
Boeken mogen voor een periode van vier weken geleend worden. Voor overige materialen kunnen per academie andere regels gelden.

Kan ik de uitleentermijn verlengen?
Per e-mail, per telefoon of aan de balie kun je de materialen verlengen, tenzij het is gereserveerd.

Moet ik boete betalen als ik te laat ben met inleveren?
Je bent verantwoordelijk voor het op tijd terugbrengen of verlengen van het geleende materiaal. Als je de boeken (of andere materialen) te laat inlevert, wordt een boete berekend. Het verschilt per academiebibliotheek, maar in de meeste gevallen gelden de volgende boetes:
Per item € 0,10 per dag. Vanaf 8 dagen te laat wordt € 0,20 per dag per item berekend. Maximale boete bedraagt € 7,- per item (39 dagen te laat). Voor weekenden, feestdagen en andere dagen dat de AHK-bibliotheken gesloten zijn, wordt geen boete berekend.
Breng je na herhaalde aanmaningen het materiaal niet terug, dan wordt een incassobureau ingeschakeld. Bij herhaling mag je niet meer lenen.

Ik ben geleende materialen kwijtgeraakt, wat moet ik doen?
Neem contact op met de betreffende bibliotheek om een regeling te treffen voor vervanging.

--Faciliteiten--

Kan ik computers gebruiken in de bibliotheek?
De meeste bibliotheken beschikken over een of meerdere computers, waarmee je in CatalogusPlus, Catalogus en databanken kunt zoeken. Via jouw laptop heb je na inloggen eveneens beschikking over CatalogusPlus, Catalogus en databanken. Voor het online lezen of voor full-text heb je bij betaalde licenties voor databanken alleen toegang binnen het AHK-netwerk.

Hoe kun je inloggen op Wifi?  
Eduroam is het wifi netwerk dat we op alle academies gebruiken voor zowel studenten als medewerkers. Je kunt hierop inloggen met je AHK-gebruikersnaam en wachtwoord. Lees hier alles over het gebruik van Eduroam. 

Hoe werkt printen en kopiëren op de AHK?
Alles over printen en kopiëren binnen de AHK en de Campus Print-app vind je op deze pagina. 

--Andere bibliotheken--

Kan ik lenen bij de bibliotheken van de UvA-HvA?
Studenten en medewerkers van de AHK hebben leenrechten bij de bibliotheken van de Universiteit van Amsterdam en bij de bibliotheken van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Je kunt (online) een lenerspas aanvragen die je afhaalt bij de UB aan het Singel na overleggen van o.a. de studenten- of medewerkerspas. Kijk hier voor meer informatie.

Kan ik ook bij andere bibliotheken in Amsterdam lenen?
Voor de overige Amsterdamse bibliotheken moet je een abonnement nemen. Je kunt ervoor kiezen om een abonnement bij AdamNet af te sluiten; je betaalt 50 euro en hebt daarmee leenrecht bij verschillende bibliotheken in Amsterdam zoals de Boekmanstichting, de Openbare Bibliotheek en nog 10 andere bibliotheken.

Kan ik lid worden van de Koninklijke Bibliotheek?
Als AHK-student kun je voor slechts €7,50 per jaar lid worden van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Voor medewerkers van de AHK is dat €15. De KB is de nationale bibliotheek van Nederland en biedt toegang tot alles wat in en over Nederland is gepubliceerd. Met een lidmaatschap heb je o.a. toegang collectie van de KB, databases en e-books, tijdschriften en kranten.

--Verder--

Heb je een vraag die hier niet bijstaat? Of heb je hulp nodig bij het zoeken naar informatie? Of heb je vragen over de Bibliotheek?
Neem dan contact op met de bibliothecaris van jouw opleiding.

Delen