Art & Society #ClubNights

Encounter: kijk een vreemde in de ogen tijdens Club Night 1 in de AHK Culture Club

Zijn we het verleerd om met onbekenden in een ruimte te zijn? #Team2 van het Art & Society-programma gaf bezoekers van de Culture Club een duwtje in de goede richting met een avond vol ontmoetingen, onverwachte wendingen en een algoritme dat vreemden aan elkaar koppelt. 

Bij binnenkomst in de Culture Club krijgen bezoekers een opgevouwen vel papier en een mysterieuze boodschap mee: ‘vul deze routekaart in en dan ontvouwt de avond zich vanzelf’. Op de routekaart staan ja-nee-vragen als ‘heb je genoeg goede vrienden?’ en ‘ken je de hertog van Tokio?’. De route leidt naar een nummer, en dat wordt ingevoerd bij het koppelalgoritme. Dan is het afwachten.

Een onverwachte date met instructies
De zaal loopt langzaam vol en er wordt gelachen, gegeten en gedronken. Dan klinkt er een bel. Op een scherm verschijnen twee namen die door het algoritme aan elkaar zijn gekoppeld. Twee vreemden die op basis van het nummer op hun routekaart aan elkaar zijn gekoppeld en op date gaan. Een date met instructies. ‘Kijk elkaar diep in de ogen en maak kennis met elkaar,’ staat er op het papiertje dat het koppel meekrijgt. Dan volgt de opdracht om een van de kleuren garen te volgen die kriskras langs het plafond van de ruimte zijn gespannen. Elke kleur leidt een koppel naar een ander soort ontmoeting.

De bel klinkt nog een paar keer en niet veel later verspreiden de onbekenden zich met elkaar naar elke uithoek van de Culture Club. Achter een gordijn staan twee mensen met elkaar te dansen. Er tegenover is een koppel een appeltaart aan het bakken. In een opblaasbare ballenbak worden onbekenden geconfronteerd met dilemma´s die ze oplezen van opgerolde briefjes die verstopt zitten tussen de plastic ballen. daarnaast staat een stel met de ruggen tegen elkaar hun dromen te tekenen op een hangend, ringvormig doek. 

Met nadruk op denken, doen of het gesprek
Bijzondere ontmoetingen dus, en dat was precies het idee van de avond vertelt deelnemer aan het Art & Society-programma Laura Bolscher. ‘Wij werken in de Culture Club en willen hier graag mensen ontmoeten. Maar omdat we al zo lang niet meer met vreemden in een ruimte zijn geweest zijn we het misschien een beetje verleerd. Daarom bedachten we een date-systeem om vreemden aan elkaar te koppelen met een machine. Er zijn zeven soorten dates waarbij de nadruk ligt op denken, doen of een gesprek voeren dus elke date is een andere ervaring’. 

Na de dates praten de koppels verder met een drankje. Het ijs was al snel gebroken maar elke soort date had ook zijn eigen uitwerking, merkte ook vicevoorzitter van het College van Bestuur van de AHK Annet Lekkerkerker. ‘Ik was net op een date waarop ik een slaapmasker op moest,’ vertelt ze. ‘Dat had een heel ander effect dan ik dacht, in plaats van meer aandacht te hebben voor wat mijn date zei, wierp het duister juist een barrière op. We deden het masker af en je merkt meteen hoe belangrijk mimiek is, het maakt een gesprek veel persoonlijker. Zo bracht elke date die ik vanavond had een ander inzicht’. 

Het Art & Society-programma
Het past bij het concept van de Culture Club, waar verschillende invalshoeken en disciplines samenkomen, zegt Lekkerkerker. En dat begint met de deelnemers aan het Art & Society-programma. ‘Deze avond staat symbool voor hun tijd in de Culture Club. Tijdens het programma leren ze elkaar en elkaars werk kennen. Maar dat beïnvloedt ook het eigen werk. Zij weten dus nu nog niet hoe de vrucht van hun arbeid er aan het einde van het programma uit zal zien, net zoals ik vooraf niet wist wat er vanavond uit mijn dates zou komen’. 

De komende tijd is er elke maand een Club Night in de AHK Culture Club. Wil jij erbij zijn? Check dan de agenda voor data en tickets.

 

 

Delen