Janneke van der Wijk

directeur Conservatorium van Amsterdam sinds 2011

Janneke van der Wijk (1971) is sinds 2011 directeur van het Conservatorium van Amsterdam (CvA), een van de leidende conservatoria in het internationale muziekveld. Het CvA werkt nauw samen met topinstituten over de hele wereld, onder meer in de Verenigde Staten, Brazilië, Azië, Rusland en Europa. Het CvA is het grootste en meest veelzijdige conservatorium in Nederland, met 1200 studenten en meer dan 350 medewerkers. Het CvA heeft alle genres in huis: Klassiek, Jazz, Pop, de Opleiding docent muziek, Oude muziek, Nieuwe muziek, de Dutch National Opera Academy, de Amsterdam Electronic Music Academy, Orkestdirectie en de Nationale opleiding voor jong toptalent (de Sweelinck Academie en het Junior Jazz College). Ook heeft het CvA een online conservatorium ontwikkeld, genaamd 'CvA Global Academy'. Via de CvA Global Academy krijgen studenten over de wereld online les van de beste musici van het CvA.

Naast haar directeurschap van het CvA is Van der Wijk tevens voorzitter van het Netwerk van de Nederlandse conservatoria. Ze is daarnaast ook bestuurlijk zeer actief, onder meer als vice-voorzitter van Meer Muziek in de Klas, in de Raad van Toezicht van Internationaal Theater Amsterdam (Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg Amsterdam), de Raad van Toezicht van de Stichting Omroep Muziek (het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor) en in het bestuur van de Cellobiënnale.

In 2007 werd Van der Wijk de eerste directeur van Muziek Centrum Nederland (MCN), het nationale Sectorinstituut voor de Nationale en internationale promotie van de muziek, dat tot stand kwam door een fusie van Donemus, Gaudeamus, het Nationaal Pop Instituut, de gezamenlijke jazzinstellingen en de Kamervraag. Van 2005 tot 2007 was zij directeur van de Kamervraag, het nationale instituut voor de klassieke muziek.

Janneke van der Wijk studeerde Muziekwetenschap en stapte over naar Pedagogiek en Onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij studeerde af op een onderzoek naar de geschiedenis van het Amsterdams Conservatorium, en de professionalisering van het Nederlands muziekleven tot 1940.

Nevenfuncties

  • Raad van Toezicht ITA (Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam)
  • Raad van Toezicht Stichting Omroep Muziek
  • Vice voorzitter | Bestuurslid Méér Muziek in de Klas
  • Bestuurslid Cello Biënnale Amsterdam
  • Ledenraad Rabobank Amsterdam
  • Lid bestuur Prinsengrachtconcert 
  • Lid Netwerk Nederlandse Conservatoria
Delen