Duurzame renovatie

In 2015 betrok de Reinwardt Academie het gebouw aan het Hortusplantsoen, waar voorheen de Academie voor Beeldende Vorming was gehuisvest. Het AHK-gebouw is op een duurzame manier gerenoveerd. 

BREEAM

Voor de renovatie en uitbreiding van het gemeentelijk monument aan het Hortusplantsoen ontving de AHK het BREEAM very good ontwerpcertificaat. De certificering betreft aspecten als bereikbaarheid, energie, gezondheid en materialengebruik. Van de maximaal vijf haalbare sterren, zijn er drie (very good) toegekend. Dutch Green Building Council (DGBC) beoordeelde voor het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-maatregelen in negen categorieën: management, energie, transport, water, materialen, landgebruik en ecologie, en vervuiling.

Een gecertificeerd aspect van de renovatie is het nieuw geplaatste sheddak - of zaagtanddak - waarvoor zink en vooral hout met het FSC-keurmerk gebruikt is. Hierop zijn zonnepanelen (pv-cellen) geplaatst. Ook besteedden de architecten in hun ontwerp veel aandacht aan gezonde werkomstandigheden. Een voorbeeld hiervan is de toepassing van veel glas en vides met een optimale daglichtwerking als resultaat. Het academiegebouw beschikt over een gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning waardoor vooral de onderwijsruimten, zowel in de zomer als in de winter, worden voorzien van een continue frisse en verse luchtstroom. Verder is er een energiezuinige lift en waterbesparend sanitair. In de fundering van de nieuw gebouwde derde etage is beton gebruikt van gerecycled natuursteengranulaat (haksel).

De groeninrichting van het Hortusplantsoen wordt duurzaam vormgegeven samen met de naastgelegen Hortus Botanicus en de Gemeente Amsterdam waarmee het pand de ecologische waarde van de Amsterdamse binnenstad zal verhogen. Het feit dat de renovatie plaatsvond op een locatie die reeds in gebruik is, waardeert BREEAM in het bijzonder.

De toegankelijkheid met openbaar vervoer is uitstekend: het academiegebouw ligt vlakbij een metrostation en tramhalte.

Duurzaamheid

Teus Eenkhoorn, directeur Reinwardt Academie: “Duurzaamheid past goed bij ons vakgebied. Hierin gaat het om mensen, hun leefomgeving, verleden en toekomst en keuzes die zij maken over behoud van essentiële dragers van erfgoed. Voorbeelden daarvan zijn herinneringen, landschappen, objecten, verhalen en ook monumenten zoals dit academiegebouw. Onze bedrijfsvoering was al duurzaam. Dat onze nieuwe behuizing BREEAM-gecertificeerd wordt, geeft onze ambities een extra dimensie en zal ongetwijfeld van meerwaarde zijn voor de activiteiten”.

Patrick Waller, directeur Servicebureau AHK: “Duurzaamheid is sinds een aantal jaar geïntegreerd in verschillende beleidsdisciplines waaronder facilitaire zaken en huisvesting. De certificering van de DGBC voor de duurzame renovatie van het historische gebouw in het Amsterdamse stadshart zien wij als een beloning voor ons duurzaamheidsbeleid. Het biedt ook een mogelijkheid voor gebruikers en omwonenden om duurzaam bouwen en renoveren te herkennen en te waarderen.”

Delen