Donna van Milligen Bielke

Donna van Milligen Bielke

Course
Architecture
Class
2012
Email
donnavanmilligenbielke@gmail.com
Contact
LinkedIn

Winnaar Prix de Rome 2014
Genomineerd voor Archiprix 2013
Genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs 2012

Reversed Boogie Woogie

Stadhuis van Amsterdam
De opgave is ontstaan uit de ergernis over het bestaande gebouw die bij mijzelf, maar ook bij veel andere Amsterdammers heerst. Na vier jaar studie aan de Academie van Bouwkunst tegenover de Stopera heb ik al menig zoekende toerist moeten teleurstellen met het feit dat het grote gesloten gebouw, dat zo pontificaal de stedelijke ruimte frustreert, toch echt het Amsterdamse stadhuis is.

Reversed Boogie Woogie
Ik wilde een stadhuis maken met meer openheid en verbintenis met het stedelijk leven. Het stadhuis zou een laagdrempelig karakter moeten hebben, zodat elke burger zich er welkom voelt. Met de Reversed Boogie Woogie krijgt het stadhuis de status die het verdient en ontstaan er nieuwe openbare stedelijke ruimten. Reversed Boogie Woogie is een gebouw in de stad en tegelijkertijd ook een stad in een gebouw: een ingenieus stelsel van routes, pleinen en nevenpleinen verbindt de toegangspoorten met elkaar, waardoor het gebouw als volledig doordringbaar wordt beschouwd. Door hiermee aan te sluiten op de omliggende stadsstructuur verankert het gebouw zich in de stad.

Door de aaneenschakeling van verschillende ruimtes - openbaar of gesloten, binnen of buiten - vervagen de grenzen op gebouwniveau. Door de schaal van het gebouw niet te ontkennen maar juist te vergroten, krijgt het stadhuis het aanzien dat past bij zijn functie.

In plaats van dat het gebouw de stad blokkeert, geeft het stadhuis nu ook iets terug aan de stad.

Downloads

Back to list
Share