Margot van Ruitenbeek

Margot van Ruitenbeek

Beroep: cultuureducator

Voorafgaand aan de master Kunsteducatie was ik op zoek naar verdieping en verbreding in mijn werk. Ik wilde ontdekken waar binnen het veld van kunsteducatie mijn hart en kracht ligt.

Dit heb ik gevonden in de combinatie van seksuele vorming en kunsteducatie. De afgelopen twee jaar heb ik de onderwerpen menstruatie-educatie en victim blaming bij seksueel grensoverschrijdend gedrag centraal gesteld. In het eerste jaar onderzocht ik in een literatuuronderzoek de potentie van kunst en educatie in het doorbreken van het taboe op menstruatie. Tegelijkertijd experimenteerde ik voor een andere module met mijn eigen kunstenaarschap door in gesprek te gaan met vrouwen om mij heen over hun persoonlijke menstruatie-ervaringen. In jaar twee ging ik samen met mijn onderzoekpartner Fee Jolink door op dit thema en onderzochten we hoe menstruatie-educatie aan de hand van menstruatiekunst kan bijdragen aan het normaliseren van het gesprek over menstruatie.

Over victim blaming schreef ik in het eerste jaar een essay waarin ik het onderwerp in verband bracht met Foucaults visie op seksualiteit en het discours. Deze blik nam ik mee naar jaar twee, waarin ik samen met Hedwig Visser een project ontwikkelde over victim blaming bij seksueel grensoverschrijdend gedrag voor studenten van de opleiding Docent Muziek van Codarts.

De master heeft mij de gezochte verdieping en verbreding geboden, maar heeft mij bovenal het vertrouwen gegeven om nieuwe wegen in te slaan. 

Back to list
Share