Marijn van den Bogaard

Marijn van den Bogaard

Beroep: theatermaker, projectleider en docent podiumkunst  

De afgelopen twee jaar heb ik een sociaal kunstenaarschap ontwikkeld dat is verweven door mijn rollen als theatermaker, pedagoog en projectleider. Waar ik deze rollen eerder als tegenstrijdig ervaarde, zie ik nu hoe ik vanuit al die rollen een creatief ontwerper van ontmoetingen ben.

Binnen de master Kunsteducatie heb ik een scherpe visie op de maatschappelijke betekenis van kunst gevormd en gezien dat de wereld van nu vraagt om kunstenaars die midden in de wereld staan. De master heeft me midden in die wereld geworpen en me in contact gebracht met een diversiteit aan kunstdisciplines en onderwijsvormen. 

Zo organiseerde en cureerde ik samen met mijn klasgenoten het evenement Who Cares, een interdisciplinair, kunsteducatief evenement over zorg en zorgeloosheid.

Ik schreef De begrafenis van de hoofdpersoon, een kunstfilosofisch pleidooi voor de verbeelding van een nieuwe wereld, waarin de mens geen hoofdpersonage, maar een medespeler is.

Ik ontwierp samen met Wieneke Boon het tweedaags kunstkamp Gestrand, waarin leerlingen vergezichten maakten: kunstwerken die een stip op de horizon van het Texelse landschap en hun eigen toekomst plaatsten.

Samen met Maritza Rietdijk deed ik onderzoek naar de invloed van immersief theater op het cognitief inlevingsvermogen van mensen met Autisme Spectrum Stoornis.

In al deze projecten smelten social art en kunsteducatie samen tot mijn persoonlijke benadering van kunst: een liefdevolle uitnodiging om dichterbij te komen. Dichterbij bij onze alledaagse werkelijkheid, dichterbij elkaar en dichterbij onszelf.

Back to list
Share