Tina Lenz

Art director/ design researcher/ gastdocent

Essay: In hoeverre kan design een bijdrage leveren aan sociale inclusie?

Lorsqu’un seul homme rêve, ce n’est qu’un rêve.
Mais si beaucoup d’hommes rêvent ensemble,
c’est le début d’une nouvelle réalité.

– Friedensreich Hundertwasser

Op de foto toon ik een handgemaakt bord, gekocht op straat in Lusaka, de hoofdstad van Zambia. Ik vond dit bijzondere exemplaar tijdens een werkreis waar ik samen met een antropoloog twee weken verbleef in de provincie Copperbelt. Thera Rasing bood mij toegang tot haar netwerk van vrienden en relaties – een proces van verbintenissen die ze in jaren van veldwerk had opgebouwd – waardoor ik de juiste informatie kreeg voor het ontwikkelen van een aids-preventiespel voor kinderen. Het was in 2003 mijn eerste project waar ik leerde participerend en mensgericht te ontwerpen.

The future of art education…
Als ontwerper word ik blij van vernaculaire straattypografie. Het witte lesbord met de rode letter draag ik in mijn handen als boodschap voor de toekomst van kunsteducatie vanwege:

  • de signaalfunctie in het verkeer wanneer je nog moet leren autorijden (ruimte voor experiment);
  • de waarschuwing naar de omgeving om rekening te houden met de ander (ruimte voor empathie);
  • het universele symbool van een rijlesbord met elk land zijn eigen invulling (ruimte voor diversiteit);
  • persoonlijke vertegenwoordiging van Life Long Learning (ruimte voor ontwikkeling).

…might be in our hands
De AHK master Kunsteducatie heeft mij inzicht, expertise en begeleiding geboden om nieuwe modules te ontwikkelen op basis van antropologische methoden en deze empirisch te testen met studenten in het hbo designonderwijs. Door de mens binnen het ontwerponderwijs centraal te stellen, hoop ik dat toekomstige designers zich beter kunnen verplaatsen in de ander en vanuit breder perspectief vorm gaan geven aan een wereld met ruimte voor wederzijds begrip en dialoog.

Back to list
Share