Kunst, Ondernemerschap en Duurzaamheid - DAS Creative Producing keynote lezing

Sunday 10 November 2024, 11:00 - 13:00 hrs.
Adyen Rokin 49
Rokin 49
1012KS Amsterdam

Maandelijkse zondagochtend lezingen georganiseerd door de masteropleiding DAS Creative Producing in samenwerking met Adyen
Onze lezingen vinden plaats op zondagochtend, om 11.00 uur, Adyen, Rokin 49, Amsterdam Entree gratis. Meld je aan via het inschrijfformulier op onze website.
Voor contact mail naar: dascreativeproducing@ahk.nl

Op zondagochtend 10 november spreken Marc Pil en Olaf Boswijk. Een gesprek over duurzaam ondernemen in de Kunst. Welke mogelijkheden en uitdagingen kom je tegen als je duurzaam wilt ondernemen in de kunst - op nationaal en internationaal niveau? Hoe kunnen we kennis, expertise en learnings met elkaar uitwisselen? 

Twee alumni van DAS Master Creative Producing, Moderatoren Vera Born en Charlotte Verhoef, zelf ook werkzaam op het gebied van duurzaamheid en kunst, gaan hierover in gesprek met Olaf Boswijk - o.a.DJ met een internationale praktijk - en Mark Pil – zakelijk leider van Jakop Ahlbom Company. Hoe kunnen we kennis, expertise en learnings met elkaar uitwisselen? 

De lezing zal in het Nederlands zijn.

Over Olaf Boswijk
Olaf Boswijk is medeoprichter van Valley of the Possible, Refugio for Art & Research in de Chileense Andes, dat tijd en ruimte biedt voor artistiek en wetenschappelijk onderzoek terwijl nieuwe verhalen over de relatie tussen de mens en de rest van de natuurlijke wereld worden verkend. 

Daarvoor reisde hij bijna 3 jaar door Amerika en was hij eigenaar/oprichter van TrouwAmsterdam en De School, twee van de bekendste en meest gerespecteerde clubs voor elektronische muziek en hedendaagse kunst in Amsterdam.  Hij heeft een achtergrond in muziekjournalistiek, evenementenproductie en studeerde Audio Engineering aan het Instituut voor Creatieve Media (SAE). Hij is ook een internationale DJ en maakt zijn eigen podcast genaamd Radio Balthasar. 

  • Refugio for Art & Research is een partner in de Green Art Alliance. Green Art Lab Alliance -gala- is een mycelium-achtig netwerk van kunstorganisaties die bijdragen aan een duurzaam milieu door middel van hun creatieve praktijk. 
    De gezondheid van de planeet heeft het omslagpunt bereikt.  gala is een  internationale en gedecentraliseerde alliantie, opgericht als een manier om de stemmen te versterken van kunstenaars en kunstorganisaties die reageren op de verschillende sociale en milieukwesties die hiervan het gevolg zijn. Zij fungeert als een 'kennisalliantie'; het strategisch delen van middelen, informatie en solidariteit. Sinds 2012 zijn er partners in Europa, Azië en Latijns-Amerika. De alliantie verbindt en versterkt kunstcentra, musea, residenties, kunstcollectieven, activisten en grassroots initiatieven die sterk verankerd zijn in hun lokale gemeenschappen. Hoewel sommigen groot zijn en anderen klein, hebben de partners gemeen dat zij allemaal de kunst zien als een krachtige bron voor sociale en ecologische rechtvaardigheid.

Over Mark Pil
Mark Pil draagt als bedrijfskundige graag bij aan een sterke, duurzame en inclusieve culturele sector. Dat doet hij als projectmanager, interimmer, adviseur, docent en bestuurder. Sinds 2018 is hij zakelijk directeur bij Jakop Ahlbom Company. 

Eerder was hij negen jaar zakelijk directeur van het Amsterdams Kleinkunst Festival en drie jaar zakelijk directeur van Over het IJ Festival. Hij deed adviesopdrachten voor o.a. VSBfonds, Gemeente Amsterdam, Dordrechts Museum en werkte als docent management aan de Reinwardt Academie. Naast zijn werk bij Jakop Ahlbom Company is hij o.a. toezichthouder bij Theater Babel in Rotterdam en het Moving Futures Festival en gastdocent bij de Academie voor Cultuurmanagement. 
Jakop Ahlbom Company zet zich in voor duurzaam en circulair produceren en heeft de ambitie om aan het einde van het komende kunstenplan circulair en klimaatpositief te werken.

Aansluitend aan deze lezing kunnen geïnteresseerden in de masteropleiding DAS Creative Producing in gesprek met studenten en docenten. Meer informatie over de opleidingen vind je op onze website. 

Blijf op de hoogte 
Instagram/Facebook/Linkedin

Over de samenwerking tussen Adyen en de Academie voor Theater en Dans 
In 2022 starten Adyen en de Academie voor Theater en Dans een bijzondere samenwerking om ruimte te bieden voor inspiratie, reflectie en daadkracht in het hart van de stad Amsterdam. 
Het bedrijf Adyen is opgericht in 2006, in het centrum van Amsterdam, door een groep Nederlandse ondernemers. Adyen is een betaalplatform dat voor toonaangevende bedrijven over de hele wereld betalingen verwerkt. Momenteel heeft de organisatie meer dan 2000 medewerkers en 27 kantoren over de hele wereld. In 2021 opende Adyen extra kantoorruimte aan het Rokin, in hetzelfde stadscentrum waar de reis van het bedrijf begon. Om zich te verbinden met, en terug te geven aan, de stad Amsterdam, stelt het bedrijf zijn kantoren open voor Amsterdammers in samenwerking met de Academie voor Theater en Dans. Binnen haar onderwijs verkent de academie de manieren waarop kunst kan bijdragen aan het vormgeven van de wereld, vanuit de vaste overtuiging dat kunst mensen en de wereld in beweging kan zetten

Share