Maritza Rietdijk

Maritza Rietdijk

Course
Kunsteducatie (master)
Class
2023

Beroep: Theaterdocent, cultuurcoach en projectleider

In mijn werk als cultuurcoach houd ik mij bezig met inclusie en kansengelijkheid. De afgelopen twee jaar liep dit thema als een rode draad door mijn studie heen en kreeg ik de kans deze onderwerpen te onderzoeken, te bevragen en er woorden aan te geven.

Zo onderzocht ik hoe de kracht van neurodiversiteit kan worden ingezet in het kunstonderwijs en heb ik samen met Marijn van den Bogaard een theatervoorstelling beleefd door de ogen van jongeren van het voortgezet speciaal onderwijs.

In mijn filosofisch essay onderzocht ik aan de hand van de filosoof Judith Butler waarom het zo moeilijk is om het binaire denken over gender en sekse los te laten en wat de gevolgen daarvan zijn.

Het hoogtepunt van de studie was de reis naar Suriname die ik maakte met NoƩmi Beyer voor een kunsteducatieve uitwisseling tussen een school in Amsterdam-Oost en een school in Commewijne. In deze uitwisseling werd de erfenis van het slavernijverleden onderzocht, waarbij kunst voor verbinding zorgde tussen beide groepen.

De master heeft me op artistiek vlak veel nieuwe inspiratie gegeven. Bovendien heb ik vanuit theoretische verdieping opnieuw leren kijken naar kunstonderwijs en ben ik uitgedaagd dit vak aan te vliegen als educator, projectleider en onderzoeker.

Back to list
Share