Mag ik deze dans met jou?

Verkenning inclusieve danseducatie voor deelnemers met MS en Parkinson


Met medewerking van Damar Lamers en Jelle van der Leest is een verkenning inclusieve danseducatie voor deelnemers met MS en Parkinson afgerond. Damar Lamers is artistiek leider van de opleiding docent dans en oprichter van Stichting ReDiscoverMe. Deze Amsterdamse organisatie onder leiding van Damar Lamers verzorgt hedendaagse danslessen voor mensen zonder – en met chronische ziektes zoals Parkinson en Multiple Sclerose. Onderzoeker en docent Damar Lamers is de drijvende kracht en heeft sinds 9 jaar zelf Multiple Sclerose, relapsing/ remitting.  

De inclusieve dans(les)praktijken maken dans toegankelijk voor iedereen in de samenleving. Door de focus op inclusiviteit dragen deze danslessen, naast persoonlijke en creatieve ontwikkeling van de deelnemers, ook bij aan de discussie over de rol van (dans)kunst in een democratische samenleving. Inclusieve dans brengt als het ware de maatschappij in het klein op de dansvloer.

Het maatschappelijke belang en de relevantie van inclusiviteit wordt breed gedragen in de danseducatie, maar er wordt tevens erkend dat er nog een gebrek is aan een kennis en vaardigheden voor het verzorgen van inclusieve danseducatie. Daarnaast weten we onvoldoende wat een inclusieve dansles succesvol maakt en welke (leer)opbrengsten deelnemers en docenten ervaren. In deze verkenning wordt gekeken of een casestudy bij Stichting ReDiscoverMe aanknopingspunten kan bieden voor het beschrijven van een inclusieve dansdidactiek.

Lees hier het volledige verslag 'Mag ik deze dans met jou?'.

Ik en de Ander

Alles is mogelijk, zolang je je ogen er maar voor durft te openen. De inclusieve dansvoorstelling ‘Ik en de Ander’ nodigt je uit om op een nieuwe manier naar je eigen lichaam te kijken. De maatschappij wijst ons nog te vaak op onze ogenschijnlijke gebreken en imperfecties. ‘Ik en de Ander’ laat je kennismaken met een andere benadering. Wanneer je lijf niet meer werkt zoals de maatschappij verwacht en opdraagt, hoe vind je dan de kracht om dat lijf te omarmen?  
In ‘Ik en de Ander’ toont een diverse groep dansers met en zonder een chronische ziekte en/ of fysieke beperking het alternatief. Tegenslag is niet het einde van je aspiraties. Verandering is de enige constante in het leven van de mens, en kan juist het begin van iets nieuws betekenen. Zolang je haar maar omarmt. In zes duetten tonen de dansers hoe zij de kracht in hun eigen lichaam hervonden en weer durven te vertrouwen op zichzelf en de ander. Dat smelt samen in een dynamische groepschoreografie waarin het er niet meer toe doet wat voor lijf je hebt. Het gaat erom wat je ermee doet.

De voorstelling gemaakt door Damar Lamers (artistiek leider en choreograaf) en Maxi Hill (choreograaf). Maxi Hill is een danseres, choreograaf en docent uit Engeland, waar zij in de periode 1984/88 studeerde aan de Laban Centre for Move and Dance Limited en vervolgens in Nederland aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze is gespecialiseerd in het werken met jongeren en mensen die niet kunnen horen. Maxi danste onder meer bij School of Hard Knocks Company en was artistiek betrokken bij het Handtheater en jongerentheater Artisjok / Nultwintig. Haar passie ligt in het werken met amateurs die ze graag ziet ontwikkelen in hun beweging. De emoties eenvoud, eerlijkheid, rauwheid, passie en plezier hebben zijn belangrijke kwaliteiten in haar werk.

Onderzoek naar ReDiscoverMe

ReDiscoverMe was onderdeel van een onderzoek naar de ervaringen van dansers met Parkinson of Multiple Sclerose binnen deze inclusieve dansgroep. Lees hier het volledige onderzoek. 

Carapellotti, A. M., Meijerink, H., Gravemaker-Scott, C., Thielman, L., Kool, R., Lewin, N., & Abma, T. A. (2023). Escape, expand, embrace: the transformational lived experience of rediscovering the self and the other while dancing with Parkinson’s or Multiple Sclerosis. International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being18(1), 2143611.

Damar Lamers

Damar Lamers is in 2007 afgestudeerd aan de Opleiding Docent Dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze is docerend maker en is zich vooral gaan specialiseren in improvisatie en partnering. In 2004 heeft ze Stichting TjillSkillz opgericht, dans en theater voor en door jongeren. Als middel voor empowerment. In 2018 heeft ze stichting ReDiscoverMe opgericht, dans voor iedereen en met nadruk op mensen met een chronische aandoening en fysieke beperking.

Omdat Dans voor iedereen is…
Omdat Dans het verschil maakt…

De rode draad in haar werkwijze met elke doelgroep is het werken vanuit de persoon, de mogelijkheden en kwaliteiten die er zijn. Het herontdekken van jezelf en je lichaam in welke staat het nu is en in welke fase je bent in dit leven is een prachtig en essentieel onderzoek voor elk mens.

www.rediscoverme.nl 
@rdm_rediscoverme
E: damar.lamers@ahk.nl  

Publicaties, presentaties en workshops

Carapellotti, A. M., Meijerink, H., Gravemaker-Scott, C., Thielman, L., Kool, R., Lewin, N., & Abma, T. A. (2023). Escape, expand, embrace: the transformational lived experience of rediscovering the self and the other while dancing with Parkinson’s or Multiple Sclerosis. International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being18(1), 2143611.
- m.m.v. Lamers, D & van der Leest, J. (2022). Mag ik deze dans met jou? Amsterdam, NL: Lectoraat Kunsteducatie, Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten
- Symposium Transculturele Danspraktijken (Amsterdam, 2022). Presentatie Jelle van der Leest en Damar Lamers Mag ik deze dans met jou?

DanceAble Symposium (online, 2022) Presentatie Mag ik deze dans met jou?
- OBA Theater (Amsterdam, 2021) Q&A Jelle van der Leest en Damar Lamers Ik en de Ander.
- Berkel, R., Heijnen, E. (2020) ‘Daag mij maar uit!’ Dans en ouderen in grootstedelijke context. Amsterdam, NL: Lectoraat Kunsteducatie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. (m.m.v. Damar Lamers, Jimat Pelupessy, Nita Liem)

Delen