Dans en Ouderen: Belevenis en Betekenis

Jimat Pelupessy doet samen met Roos van Berkel en Nita Liem en Damar Lamers een inventariserend onderzoek naar ouderen en dans. De literatuur naar ouderen en dans richt zich voornamelijk op de rol van dans in lichamelijke gezondheid. Er is weinig te vinden over de esthetische beleving van dans onder ouderen. Dit onderzoek wordt een etnografisch onderzoek dat zich zal verdiepen in dans onder ouderen van verschillende culturele achtergronden. Er worden dansgroepen benaderd in verschillende wijken van Amsterdam: Zuid, Zuid-Oost, West en Noord. De hoofdvragen zijn: wat is de belevenis van dans voor ouderen? En wat voor rol speelt hun culturele achtergrond in hun dans participatie en belevenis? Er wordt ook verder gekeken naar de rol van de dansdocent. Hoe brengt de docent de groep bij elkaar, en hoe speelt hij of zij in op de verschillende culturele achtergronden binnen de groep? Dit onderzoek is een beginfase in het ontwikkelen van een onderwijsmodule voor de afdeling dansonderwijs. 

Biografie

Jimat Pelupessy studeerde in 2010 af aan de opleiding Docent Dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien is zij werkzaam als dansdocent voor verschillende doelgroepen.  In 2013 behaalde ze haar Master Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

contact: jimat.pelupessy@ahk.nl 

Publicatie

Berkel, R., Heijnen, E. (2020) ‘Daag mij maar uit!’ Dans en ouderen in grootstedelijke context.Amsterdam, NL: Lectoraat Kunsteducatie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. (m.m.v. Damar Lamers, Jimat Pelupessy, Nita Liem)

Delen