Conferentie Altermoderne Kunsteducatie

Must we forget where we come from just because we aspire to travel?’
Bourriaud, 2009

Op zaterdag 24 november 2012 organiseert het lectoraat Kunst- en cultuureducatie de conferentie Altermoderne kunsteducatie. Tijdens de conferentie wordt een gelijknamig onderzoeksrapport gepresenteerd en zijn er presentaties van kunstenaar Joost Conijn en Robert Klatser, docent aan de Academie van Beeldende Vorming.

Vanuit het idee dat kunstonderwijs moet aansluiten bij de leefwereld van jongeren, bij mondiale ontwikkelingen en bij ontwikkelingen in de actuele kunst, zijn de uitgangspunten voor Altermoderne Kunsteducatie ontwikkeld: intercultureel, procesgericht en leerlinggestuurd.

In opdracht van het lectoraat Kunst- en cultuureducatie zijn deze uitgangspunten onderzocht door Talita Groenendijk en Marike Hoekstra. Zij onderzochten de uitgangspunten in lessituaties, dankzij de medewerking van docenten uit het voortgezet onderwijs, hun scholen en leerlingen, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en de Academie voor Beeldende Vorming. De resultaten van dit onderzoek worden beschreven in het onderzoeksrapport Altermoderne Kunsteducatie, dat tijdens de conferentie gepresenteerd werd.

In deelsessies wordt tijdens de conferentie gereflecteerd op de onderzoeksresultaten door docenten die deelnamen aan het project. Daarnaast zijn er sessies van het Stedelijk Museum en het Van Abbemuseum, TENT Rotterdam en alumni van de Academie voor Beeldende Vorming en de master Kunsteducatie van de AHK.

De conferentie vindt plaats op zaterdag 24 november 2012 van 11.00 tot 16.00 uur bij de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 211-213, Amsterdam.

De conferentie is bedoeld voor docenten, opleiders (vakdidactici), onderzoekers en studenten die zich in bijzondere mate betrokken voelen bij het onderwerp.

Lees hier meer informatie over het onderzoeksproject Altermoderne kunsteducatie.

Sfeerimpressie

programma

- bekijk het programma van de conferentie
- Lees de beschrijving van de deelsessies
- Klik hier voor een routebeschrijving

interculturaliteit

Lees meer over het project dat gepresenteerd werd tijdens een van de deelsessies over interculturaliteit in het beeldend onderwijs

In samenwerking metDelen