Designathon

Op zaterdag 6 oktober organiseerde het lectorenplatform een designathon waarbij drie soorten expertises elkaar ontmoetten: studenten met een achtergrond in een bèta-discipline, kunststudenten en studenten van de PABO. Plaats van handeling was de prikkelende tentoonstelling ROBOT LOVE in Eindhoven.

Voor de designathon werkten studenten in gemixte designgroepen aan het oplossen van een challenge, gebaseerd op het werk E.E.G. Kiss van kunstenaarduo Lancel en Maat, namelijk: “Hoe kunnen we tederheid tussen mensen vergroten of delen met behulp van technologie?”

Kunstenaars Lancel en Maat waren deze dag live aanwezig om hun werk toe te lichten en de studenten te begeleiden in het ontwerpproces. De designathon zelf werd geleid door experience designer Ellis Bartholemeus namens Designathon Works.

Na een introductie en een rondleiding door de tentoonstelling ontwikkelden de studenten in twee werksessies een ontwerp. In een testronde lieten studenten hun ontwerp zien aan mede studenten en begeleiders, voor vragen en kritische feedback. De dag werd afgesloten met een presentatie van alle ontwerpen. De ontwerpen bleken zeer gevarieerd: Van een teder bushokje waarin je via een lopende band naar elkaar toeschuift tot een interactieve zitzak die op aanrakingen van scholieren reageert.

Vanuit het lectorenplatform wordt, in samenwerking met Emer Beamer van Designathon Works, een publicatie opgesteld waarin de resultaten en de methodiek van de designathon worden gedeeld. De publicatie komt binnenkort online te staan.

De tentoonstelling Robot Love is nog t/m 2 december te zien in de Campina Melkfabriek in Eindhoven. 

Delen