AIR - My Music Ability: Inclusive Composing
Met Drake Music Scotland | 22-25 november 2023

Van 22 t/m 25 november 2023 vond het AIR-project My Music Ability: Inclusive Composing plaats op het Conservatorium van Amsterdam. Het is het derde AIR-project in de My Music Ability-reeks dat zich richt op inclusief muziek maken en het tweede waarbij de toonaangevende organisatie Drake Music Scotland te gast was.

Eerdere projecten
De eerste AIR (Artist in Residence) My Music Ability, in 2018, richtte zich op inclusie in muziekeducatie door middel van technologie. De studenten ontwierpen tijdens deze AIR met Drake Music (London) ieder een inclusief instrument met gebruik van touch boards en eenvoudige electronica.Bij My Music Ability 2 was Drake Music Scotland voor het eerst te gast. Deze keer was musiceren in een inclusief ensemble het onderwerp. De studenten maakten kennis met muziekdidactische strategieën die ingezet kunnen worden bij inclusieve ensembles. Lees meer over de My Music Ability-projecten uit 2018 en 2021.

My Music Ability: Inclusive Composing
Dit derde AIR My Music Ability-project, Inclusive Composing, was een gezamenlijk initiatief van de opleidingen Docent muziek, Compositie en de lectoraten Kunsteducatie en Muziek. De focus van dit project lag op het componeren voor en met inclusieve ensembles. 

Pete Sparkes (artistiek leider) en Ali Gillies (associate musician) van Drake Music Scotland verzorgden een vierdaags workshopprogramma op het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast verzorgde Drake-componiste Clare Johnsten een online presentatie tijdens het programma. 

Publicaties
Bremmer, M. (2023). Encountering disability in music: Exploring perceptions on inclusive music education in higher music education. Research Studies in Music Education.

Klik hier om het eindverslag te lezen en bekijk hieronder de terugblik op de conferentie.

Delen