Nascholingscursus Theater nabespreken: Er liepen mieren in mijn buik

Hoe laat je kinderen een open, inhoudelijk gesprek voeren naar aanleiding van de theatervoorstelling die ze net gezien hebben? Leerkrachten vinden het vaak een grote uitdaging om esthetische ervaringen in de klas te bespreken. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat zo’n gesprek te schools – of andersom – juist te vrijblijvend wordt?

 

 

Klik hier om je aan te melden!

Nascholing theater nabebespreken

In deze nascholing oefen je met het voeren van een open gesprek over theater. Dit gebeurt aan de hand van de gesprekstool die is ontwikkeld in het ontwerponderzoek ‘Er liepen mieren in mijn buik.’ Uitgangspunt van de tool is de esthetische ervaring die bestaat uit de elementen emotie, verbeelding, verbinding en wereldbeeld.

In deze nascholing maak je kennis met de theorie achter de gesprekstool: waarom is het belangrijk theater op een open manier met kinderen te bespreken? Je bekijkt van tevoren een voorstelling van Theater Sonnevanck online die we tijdens de nascholing nabespreken. Zo ervaar je het gesprek eerst zelf, voor je al doende leert het gesprek te begeleiden zonder waardeoordelen of verwachtingen over de antwoorden. De gesprekstool is laagdrempelig en kan in alle leerjaren van het basisonderwijs worden ingezet. Hierdoor is de tool zeer geschikt voor leerkrachten, icc’ers, theaterdocenten en beroepen die anderen stimuleren om over theater te praten. Je kunt je vaardigheden meteen inzetten in de praktijk!

Het onderzoek waarop deze nascholing is gebaseerd kan je hier lezen. 

Voor wie?

Voor leerkrachten, intern cultuurcoördinatoren, kunstdocenten, educatief medewerkers, cultuurcoaches, theaterstudenten en opleiders.

Het is ook mogelijk om als organisatie de training te volgen op aanvraag, neem hiervoor contact op met Stella Blok (stella.blok@ahk.nl).

Docent

Nadieh Graumans-Tigchelaar studeerde in 2012 af als Docent Theater aan ArtEZ Academie voor Theater en vervolgde haar opleiding met de Master Kunsteducatie bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten waar zij in 2017 slaagde. Nadieh werkt als theatermaker met kinderen en jongeren en is theaterdocent in het voortgezet onderwijs en mbo. Naast haar uitvoerende werk ontwikkelt ze theatereducatie en talentontwikkelingstrajecten bij Theatermakerij Enschede. Binnen het werkveld is Nadieh altijd geïnteresseerd in de esthetische ervaring en het snijvlak tussen kunst en entertainment. Nadieh was ook te gast bij de podcast 'Kunsteducatie Doorgelicht', klik hier om de aflevering te luisteren. 

Praktische informatie

Data: woensdag 11 januari 2023
Tijd: 15:30 - 18:00 uur
Locatie: Marineterrein AHK LearningLab, Kattenburgerstraat 5, 1018 JA Amsterdam.
Kosten: €79,-  p.p. Voor deze cursus kun je mogelijk een beroep doen op je persoonlijke scholingsbudget.
Betaling: na aanmelding ontvang je een factuur voor het cursusbedrag. Drie weken voor aanvang van de cursus moet het cursusbedrag overgemaakt zijn. Pas met de ontvangst van het cursusbedrag is je inschrijving definitief en ontvang je een bevestiging van inschrijving.
Annuleringsvoorwaarden: ben je verhinderd? Tot drie weken voor aanvang van de cursus kun je kosteloos (schriftelijk) annuleren. Je kunt je altijd, zonder bijkomende kosten, laten vervangen door een collega.
Aantal deelnemers: maximaal 15 personen; bij onvoldoende inschrijvingen zal de cursus geen doorgang kunnen vinden.
Contact: stella.blok@ahk.nl

Delen