Music, Space & Architecture

ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam), de Academie van Bouwkunst Amsterdam, het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling van de AHK en de Stichting Noorderkerkconcerten organiseerden, in samenwerking met andere Amsterdamse cultuurinstellingen van februari tot en met november 2010 publieksactiviteiten met als onderwerp de relatie tussen muziek, ruimte en architectuur.

Onder de titel Music, Space & Architecture werden concerten, een expositie, onderzoeks- en onderwijsprojecten, lezingen en performances georganiseerd. Bovendien sloten activiteiten van onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, het Conservatorium van Amsterdam en de Theaterschool Amsterdam, Sonic Acts en Holland Festival aan bij het thema.

Programma
Op de agenda stond onder meer de Capita Selecta-reeks die de Academie van Bouwkunst organiseerde, waar deskundigen op het gebied van muziek, akoestiek en beleving van geluid en ruimte spraken. Ook ontwierpen en bouwden architectuur- en scenografiestudenten voor een viertal locaties in Amsterdam akoestische installaties. Een daarvan was de Noorderkerk. Speciaal voor deze kerk werden bovendien werken gecomponeerd door studenten van het Conservatorium van Amsterdam. In het najaar bracht een expositie bij ARCAM bezoekers in contact met theorieën over muziek en ruimte, geluidskunst, stadsgeluiden en de beleving van het spelen en luisteren naar muziek – met Xenakis en Stockhausen, concertzalen en koptelefoons, boomcars en stilte.

De activiteiten van Music, Space & Architecture werden mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur, SNS Reaal, Amsterdams Fonds voor de Kunsten en de betrokken instellingen.

Delen