Lectoraat Kunsttheorie en onderzoek

  

Henk Borgdorff, lector Kunsttheorie en onderzoek aan de AHK, is per 1 september 2010 benoemd tot lector Onderzoek in de kunsten aan de Hogeschool van Beeldende Kunst, Muziek en Dans in Den Haag. Tegelijkertijd werd hij visiting professor in Aesthetics aan de Faculty of Fine, Applied and Performing Arts van de Universiteit van Gothenburg (Zweden). lees verder

Lectoraat Kunsttheorie en onderzoek

'Zur Selbstverständlichkeit wurde, daß nichts, was die Kunst betrifft, mehr selbstverständlich ist, weder in ihr noch in ihrem Verhältnis zum Ganzen, nicht einmal ihr Existenzrecht.' (Adorno)

Wetenschap en moraal zijn de domeinen van het 'expliciete weten'.
Het alledaagse en de kunst zijn de domeinen van het 'impliciete weten'.
Het lectoraat Kunsttheorie en onderzoek vertrekt vanuit het 'niet weten'.

De fundamentele reflectie op en door kunstpraktijken en artistieke producten is een reflectie die verder reikt dan wat de vaktheorie aanbiedt. Die reflectie is niet losgezongen van de praktijk van de kunsten, maar manifesteert zich door de praktijk heen ('practice-based', heet dat bij sommigen).

Deze reflectie start tegenwoordig noodzakelijk steeds weer opnieuw, bij het niet-weten. De termen 'theorie' en 'onderzoek' in de benaming van het lectoraat zijn te emfatisch, te categorisch, te definitief.

» Er is (nog) geen theorie! «
En: » Is dit onderzoek? «

Het zou beter zijn wanneer het lectoraat voorzichtiger 'Kunstreflecties en zoektochten' heette.

Op deze pagina’s vindt u informatie over de onderzoeksgroep ARTI (Artistic Research, Theory & Innovation), over lopend en afgerond onderzoek, over projecten, producties en publicaties, en over master- en promotietrajecten in ‘artistiek onderzoek’.

Het lectoraat Kunsttheorie en onderzoek staat onder leiding van Henk Borgdorff.

Delen