The Laboratory of Insurrectionary Imagination

In januari nodigde het lectoraat The Laboratory of Insurrectionary Imagination uit. Samen met Toni Kritzer (student ATD) en Selçuk Balamir (community organizer, klimaat- en woonactivist) organiseerden we een vol programma; een boekpresentatie (van We Are ‘Nature’ Defending Itself, 2021) bij Fort van Sjakoo, een lezing bij de AHK Culture Club en een workshop bij Buurthuis de Bol, die allemaal enthousiast werden ontvangen en waren volgeboekt.

 The Lab of Insurrectionary Imagination (Jay Jordan & Isa Fremaux) heeft twintig jaar ervaring in het samenbrengen van kunst en activisme. Ze hebben een reeks creatieve acties georganiseerd en wonen nu in de ZAD in Frankrijk: een drassig natuurgebied dat bestemd was om een luchthaven te worden maar werd behouden. Dit was een strijd die jaren duurde en gepaard ging met geweld, waarbij de infrastructuur die was gecreëerd door de boeren, activisten en anderen die daar al jaren woonden, werd vernietigd. Het ontwerpen van rituelen voor gemeenschappen die zijn geschaad is dus een van de belangrijke praktijken van Lab of II geworden.

Het lectoraat SJDA heeft een specifieke benadering van sociale rechtvaardigheid, waarbij we ons richten op sociaal rechtvaardige manieren in ons dagelijks leven, in creatieve praktijken, onderzoek, onderwijs en burgerschap. We waren vooral geïnteresseerd in de lang bestaande praktijk van Lab of II waarin ze activisme, het dagelijks leven en kunst samenbrengen, hun analyse van de kunstwereld en hun pedagogische benadering.

Isa en Jay namen rond 2013 een radicaal besluit om van Londen naar het platteland van Frankrijk te verhuizen. Het had voor hen geen zin meer om steeds weer terug te keren van dagenlang actievoeren naar het dagelijkse leven in de Londense metropool, waarbij ze zich iedere keer moesten voegen naar het kapitalistische, individualistische systeem.

Deze evenementen stelden ons in staat om met hen in gesprek te gaan, bijvoorbeeld over hun analyse van ‘extractivistische artistieke praktijken’ en de kwesties ervan waarbij waarde van de ene plaats naar de andere wordt overgedragen en losraakt van de plaats en de gemeenschappen waaruit ze voortkomen. 

“[extractivist art] takes ‘nature,’ stuff, material from somewhere and transforms it into something that gives value somewhere else. That value is always more important than the continuation of life of the communities from which wealth is extracted. So many artists make a career out of sucking value out of disaster, rebellion, animism, magic, whatever is a fashionable topic at the time, and regurgitate it into unsituated detached objects or experience elsewhere. Anywhere in fact, as long as the codes of the world of art function.”

Hoe kunnen we authentieke gemeenschappelijke praktijken ontwikkelen die niet gebaseerd zijn op toe-eigening of extractie, maar uitgaan van vreugdevolle collectieve creativiteit?
We Are ‘Nature’ Defending (2021) beschrijft de lange strijd om de ZAD te redden. De boekpresentatie bij Fort van Sjakoo werd ingeleid door Toni Kritzer, student aan de ATD. Voor hen functioneerde ‘We Are ‘Nature’ Defending Itself’ als ‘een amulet’ tijdens de ontruiming van Lützerath in januari 2023. 
Hun lezing gaf inzicht in hun praktijk van twintig jaar acties organiseren en hun recentere interesse in rituelen en heling na de ervaring van de vernietiging van de ZAD en ook de ervaring van een burn-out. Voor hen worden gemeenschapsrituelen altijd georganiseerd volgens twee richtlijnen: geen toe-eigening en geen soberheid.

 De workshop werd bijgewoond door een enthousiaste groep activisten en kunstenaars. Samen verkenden we de transformatieve kracht van artistiek activisme. Het analyseren en naspelen van acties die met succes de grens tussen politieke effectiviteit en de creatieve dimensie lieten samensmelten, bracht ons tot een discussie over de elementen die nodig zijn om deel te nemen aan activisme door middel van creatieve en poëtische daden, niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn.

Bedankt Isa & Jay voor jullie inspirerende bezoek!

Delen