Verloren Onschuld

Op 14 mei organiseerden we bij Buurthuis de Bol een bijeenkomst over het Toeslagenschandaal. De avond werd geopend door Fatima el Bouchaibi, voorzitter van stichting de Bol. Voor haar en veel buurtbewoners in Amsterdam Noord is het Toeslagenschandaal een thema dat nog elke dag een rol speelt in hun leven. 

 

Soulzangeres Yuli Minguel en toneelschrijver en docent aan de AHK Fenneke Wekker werkten vorig jaar beiden aan het stuk Verloren Onschuld, gebaseerd op twintig waargebeurde verhalen van gedupeerden, in samenwerking met het Rotterdams Wijktheater en gedupeerde Ninny Duarte. Yuli en Fenneke deelden de indringende verhalen van de gedupeerden die Fenneke had opgetekend voor het theaterstuk. Niets aan die teksten hoefde te worden gedramatiseerd.


Fenneke deelde dat beelden van de Waarheids- en Verzoeningscommissie in Zuid-Afrika aan veel gedupeerden troost hebben geboden. Het hele verhaal kunnen vertellen zoals het is gebeurd, en echt gehoord worden, dàt is waar gedupeerden behoefte aan hebben.

We sloten af met dit strijdlied van Yuli. 

Voor Fatima was deze avond een bijzonder moment. “Het is voor mij één van de meest indrukwekkende avonden die we bij de Bol hebben georganiseerd. Voor mij de eerste keer dat ik publiekelijk mijn eigen verhaal heb gedaan. Het voelde vertrouwd en veilig om dat naast Yuli en Fenneke doen. We konden elkaar in de ogen kijken. De avond was verder erg aangrijpend.”

Fatima deed onlangs ook haar verhaal op andere plekken, tijdens een bijeenkomst met de wethouder van de gemeente Amsterdam en met mensen uit de Eerste en Tweede Kamer en Koninklijke Betrekkingen. “Dit zijn momenten waarop je nog steeds bezig bent met het overbrengen van het leed. Het gesprek bij de Bol was zo bijzonder omdat alle emoties er gewoon mochten zijn. Ik hoefde niemand te overtuigen, omdat anderen het ook hebben meegemaakt. Vanuit de Bol ben ik blij dat we deze ruimte konden bieden.”


Ondertussen is het vervolg van Verloren Onschuld in première gegaan. Verloren Jeugd gaat over de kinderen en jongvolwassenen die getroffen zijn. Speciaal voor AHK studenten zal het lectoraat ook een programma met Fenneke Wekker organiseren waarin het maakproces van beide stukken centraal zal staan en de vraag hoe dit op integere manier te doen. Interesse? Mail ons om meer informatie te ontvangen.

 

Delen