Meditations, reading and writing - led by Ayesha Ghanchi-Goemans
Ter voorbereiding op de Artist in Residency van Leanne Betasamosake Simpson in april, organiseerden we drie workshops onder leiding van Ayesha Ghanchi. Tijdens deze workshops werd er collectief gelezen, nagedacht, geademd en geschreven, geïnspireerd op het werk van Leanne Simpson. Leanne is een Mississauga Nishnaabeg schrijver, dichter, muzikant, activist en academicus, die met haar werk zich bezighoudt met inheemse ontologie en verzet.
Na afloop van de workshops heeft Ayesha het materiaal dat ze ontwikkelde voor de workshops samengebracht in een uitgebreid werkboek, waarmee je zelf aan de slag kunt gaan!
Workbook - Meditations on the work of Leanne Betasamosake Simpson by Ayesha Ghanchi
Workshops
In deze drie workshops putten we uit het werk van Leanne en dachten we collectief na over de thema's verzet en belichaamde relationaliteit. Wat zijn de zachte, stille maar uitdagende, introspectieve, gelokaliseerde vormen van verzet in deze gewelddadige en destructieve tijden? Hoe kan onze relatie met ons verleden, ons heden, onze identiteiten (in al hun veelvoud) helpen om onze verbinding met het land waarin we ons bevinden op te bouwen, zowel in termen van natuur als van andere wezens?
Tijdens de eerste sessie lazen we uit de tekst Dancing on Our Turtle's Back: Stories of Nishnaabeg Re-Creation, Resurgence and a New Emergence (2011) en tijdens de tweede en derde sessie lazen we de speelse fictie van This Accident of Being Lost (2017). We creëerden onze eigen speelse reacties, variërend van verhalen, poëzie en kunst rond de thema's van verzet en belichaamde relationaliteit.
Voor meer informatie over de Artist in Residency en het volledige programma van Leanne Betasamosake Simpson, lees hier verder
De workshops vonden plaats op 6, 13 en 27 maart 2024 op de Academie voor Theater en Dans.
Over Ayesha Ghanchi
Ayesha Ghanchi denkt, leest en werkt op het gebied van kritische pedagogie. In haar PhD onderzocht ze kunstenaarspraktijken in galerie- en cultuureducatie, waarbij ze in de sociaal-culturele impulsen voor radicale pedagogieën dook. De afgelopen vier jaar heeft ze aan de Rietveld Academie gewerkt, waar ze zich richtte op het ontwikkelen van veiligere ruimtes en het verfijnen van hun gedragscode. Daarnaast heeft ze in verschillende andere kunstinstellingen in Nederland gewerkt als docent en facilitator op het gebied van sociale rechtvaardigheidsthema's. Ayesha is ook een getrainde yogalerares en integreert een somatisch bewustzijn in haar praktijk.