Naar inhoud
 

Nieuwsbrief

Meld je aan

Tuning in

Tuning in! is een onderzoeksproject dat de mogelijkheden onderzoekt van het ontstaan van 'embody community' in een amateurkoor dat verzetsliederen zingt bij Aslan Muziekschool in Amsterdam Nieuw-West. Wat zijn de manieren om verbinding te maken met verhalen van strijd hier en elders door samen protestliederen te zingen? Hoe wordt een amateurkoor (van activisten, studenten, ouders, artiesten, docenten) een groep? Welke (belichaamde) vaardigheden kunnen we gebruiken en ontwikkelen door middel van het maken van muziek die ons kunnen helpen individuele en gemeenschappelijke transformatie te creëren? 
 

In maart/april 2023 vond een pilot plaats, waarna het koor van start ging vanaf september 2023. In december 2023 vond een ‘open repetitie’ plaats bij Aslan Muziekcentrum. In 2024 richtte het koor zich op het ontwikkelen van ‘embodied performance’. Tijdens deze fase stond individuele en collectieve interpretatie van verzetsliederen via performance centraal.

Op 11 december vond een open repetitie plaats van het Tuning in! project. Gedurende tien repetities werden verschillende oefeningen ontwikkeld die bijdroegen aan ‘embodied community’. Oefeningen waarbij het lichaam en de stem centraal stonden.

De open repetitie had tot doel om het publiek kennis te laten maken met het koor. Tijdens de interactieve repetitie zongen we Bella Ciao, het Koerdische lied Asme Vejiya en Anthem of the Land van de Palestijnse zangeres en fluitist (en CvA alumnus) Nai Barghouti. 

Daarnaast waren er drie gasten aanwezig die een verbinding hebben met ‘El Pueblo Unido, Jamás Será Vencido’, het revolutionaire Chileense lied uit de jaren ‘70. Jacqueline Castro zong dit lied in het Spaans, Jun Saturay deelde de Tagalog versie en met Farzad zong het koor de Farsi uitvoering getiteld ‘Woman Life Freedom’.

Participants: Amazone, Ekram, Farzad, Giulia, Ingeborg, Kees, Marie-José, Merel, Mustapha, Naïma, Naïme, Nilüfer, Priya, Rosa, Sara, Sofie, Tamara, Tammy, Yinske, Yvonne
Special guests: Farzad, Jacqueline Castro, Jun Saturay
Musician: Berk Serim
 
Film:
Anastasios Sarakatsanos
Petros Nousias
Anas Khatib

Onderzoekers: Rosa te Velde, Priya Keet, Yinske Silva, Naïma Baraka.
Mogelijk gemaakt door: the Amsterdam University of the Arts, CoECi, Amsterdam Fonds voor de Kunst

Delen
 

Nieuwsbrief

Meld je aan