Maakplaats - Met, Door, Voor het Jonge Kind

In dit interdisciplinaire programma  ga jij, AHK student of net-afgestudeerden, vanuit eigen artistiek verlangen en vaardigheid de ontmoeting aan met het jonge kind (0 - 6), onder begeleiding van professionals uit het werkveld. Het programma  vindt plaats op 6, 7, 14 en 15 mei in de Culture Club op het Marineterrein. Facultatief is er op 12 mei een verdiepende CLUBNIGHT te bezoeken; ‘Het kind als bron van revolutie´, naar een citaat van IngridWolff, directeur 2turvenhoog. Het programma is toegankelijk voor alle studenten en net afgestudeerde van de AHK en wordt gegeven in het Engels. De Maakplaats wordt georganiseerd door Laura Bolscher en Diede Daalman, alumni van de AHK en kunstenaars in residence in het Art & Society-programma.

Jonge kinderen zijn geweldig publiek!
Als kunststudent moet je met zoveel mogelijk verschillende doelgroepen in aanraking komen, zo ook met het jonge kind. Nu is het jonge kind binnen het AHK-curriculum een compleet ondergeschoven kindje. Daar brengt dit programma verandering in. Jonge kinderen zijn namelijk geweldig publiek! In de maakplaats kom je erachter of dit publiek wel of niet bij jou past, maar ontwikkel je ook je artistieke vaardigheden. Jonge kinderen trainen namelijk makers en performers om een waarachtige ontmoeting aan te gaan, waarbij het kind je stimuleert dingen te doen die je niet van te voren had kunnen bedenken.  Ze dagen je uit om interdisciplinair en zintuiglijk te maken en daarmee voorbij tegaan aan taal.

Hoe presenteer je jouw werk aan dit jonge publiek
Je ontwikkelt alleen of in een kleine groep een korte interdisciplinaire performance, installatie of object. Daarbij is het een experiment: wat brengt de ontmoeting met het jonge kind jou en hoe ga je die ontmoeting aan? Hoe presenteer je jouw thema’s en vormen aan dit jonge publiek en hun volwassen begeleiders? We krijgen lezingen van professionals uit het veld en onder begeleiding van deze makers ga je zelf aan de slag.

Het programma
We beginnen op vrijdag 6 mei met het observeren van het jonge kind en een performance voor en met dat jonge kind, op een kinderopvang. Op zaterdag 7 mei, de eerste atelierdag, vertrekken we vanuit jouw makerschap en begeleiden we je in het ontwikkelen van een eerste idee. Op vrijdag 13 mei heb je de facultatieve mogelijkheid om dit idee uit te proberen op een kinderdagverblijf.  Hoe reageren peuters op wat je hebt bedacht? De ervaring die je op deze dag op doet verwerk je op de tweede atelierdag, zaterdag 14 mei. Op de laatste zondag van de workshop presenteren we het werk in de Culture Club aan jonge kinderen en hun ouders. Die middag reflecteren we op het werk en de maakplaats.

  • vrijdag 6 mei - 10:00 - 14:00: Ontmoeten en bezoek BSO
  • zaterdag 7 mei - 09:00 - 17:00:  Eerste atelierdag
  • facultatief - donderdag 12 mei Clubnight#4 donderdagavond - ´Het Kind als Bron van Revolutie´
  • facultatief - vrijdag 13 mei - 10:00 - 14:00 Werk uitproberen op het kinderdagverblijf
  • zaterdag 14 mei - 09:00 - 18:00: Tweede atelierdag
  • zondag 15 mei -  10:00 - 15:00: Presentatie en reflectie

Over jouw deelname
De eigen bijdragen voor de masterclass is €40,-, inclusief lichte lunch. Mocht je niet alle dagen aanwezig kunnen zijn of weerhouden de kosten je ervan om deeltenemen? Neem dan contact  met ons op (Diede.daalman@ahk.nl). We komen er vast samen uit! Je kunt je inschrijven tot vrijdag 29 april. 

De maakplaats wordt georganiseerd door Laura Bolscher en Diede Daalman, alumni van de AHK enkunstenaars in residence in het Art & Society programma. Met dit programma bouwen zij verder opverschillende visies van toonaangevende makers en organisaties, o.a. 2turvenhoog en Kleintje Kunst,in het maken met/door/voor het jonge kind. Annebeth Schuurmans en Cathalijne Smulders komencoachen en o.a. Ingrid Wolff, Pavèl van Houten, MuriëlBesemer en Jetse Batelaan komen spreken.

 

Ja, ik schrijf me in!

Maakplaats Door, Voor het Jonge Kind

Delen