Creatief boekhouden

De financiële administratie is niet ieders favoriet. Maar met alle informatie die je in deze serie krijgt, ga je het een stuk makkelijker vinden. Of zelfs leuk, dat kan zomaar. Geen zorgen, het betekent niet dat je het straks per se zelf moet doen. Je kunt je kennis ook inzetten om slim over de schouder van je boekhouder mee te kijken.

In deze online serie neemt docent Richard van Os je mee langs alle facetten van administreren voor een startende ZZP-er. Speciaal gemaakt voor ondernemers in de creatieve sector. Niets te veel, niets te weinig en alles in jouw eigen tijd en tempo.

Deel 1 | Een nieuw bedrijf

In het eerste deel van deze serie zie je waarom je een boekhouding moet houden. En wat we in deze cursus zoals gaan leren. We maken kennis met ons voorbeeld bedrijf Theater Applaus van John van den Ende, een startende zzp'er in de culturele sector.

Meer achtergrondinformatie:

Deel 2 | De beginbalans

In deel twee introduceren we het belangrijkste document uit je boekhouding: de balans. De hele boekhouding is erop gericht de balans goed bij te werken. Het is het begin en einde van elke administratie.

Meer achtergrondinformatie:

Deel 3 | Verkopen

Om een gezond bedrijf te hebben zal er iets verkocht moeten worden. Dat kunnen producten zijn maar bij zzp-ers is dit meestal tijd. Hoe verwerk die verkopen in je administratie, en wat is een offerte en een factuur?

Meer achtergrondinformatie:

Deel 4 | inkopen

Om een bedrijf te runnen moet je soms ook geld uitgeven. Dit kunnen lopende kosten zijn, zoals een treinkaartje. Of investeringen voor meerdere jaren, zoals een laptop. Hier leer je hoe je inkopen behandeld in je administratie.

Meer achtergrondinformatie:

Deel 5: Omzetbelasting

Altijd lastig, wat is nu precies BTW? In deze aflevering gaan we uitgebreid in op de omzetbelasting, een ander woord voor BTW. Wanneer moet je het betalen en wanneer krijg je het terug?

Meer achtergrondinformatie:

Deel 6 | De Winst- en verliesrekening

Wat heb je nu eigenlijk verdient met je bedrijf? Het tweede belangrijke document van je administratie is de winst- en verliesrekening, ook wel resultatenrekening genoemd. Het komt voort uit de balans en vertelt je hoe goed je bedrijf loopt.

Meer achtergrondinformatie:

Deel 7 | Dagboeken en journaal

Bij het hoofdstuk dagboeken en journaal kijken we wat dieper onder de motorkap van het boekhouden. Het is wat theoretischer maar schept veel orde en begrip in je administratie.

Meer achtergrondinformatie:

Deel 8 | Investeringen

Bij het doen van een investering voor langere termijn komen een aantal extra bijzonderheden om de hoek kijken. We gaan er in deze les dieper op in hoe je dit administratief afhandelt zodat je resultaat niet dramatisch wordt verlaagd door zo'n dure uitgave.

Deel 9 | Aangifte inkomstenbelasting

Als de administratie helemaal op orde is, kunnen we aan de slag met het invullen van de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. We nemen je mee door het aangifte formulier voor het ondernemersgedeelte.

Meer achtergrondinformatie:

Deel 10 | Boekhoudprogramma's

In deze afsluitende les laten we je kort kennis maken met het boekhouden op de computer. Er zijn vele soorten en opties hiervoor. Met een korte demo van een gratis programma laten we je zien hoe je de theorie in praktijk brengt. Hiermee sluiten we deze boekhoudserie af.

Meer achtergrondinformatie:

Delen