Starten van de (zelfstandige) beroepspraktijk

Waar ga je straks van leven? Wat moet je voor jezelf of je bedrijf regelen? Wanneer moet je naar de Kamer van Koophandel? Wat leg je vast in een arbeidscontract en wat is verlonen? Zakelijke beroepsvoorbereiding wordt meestal in het derde of vierde jaar aangeboden. De AHK onderhoudt BeroepKunstenaar.nl om studenten en alumni hierbij te ondersteunen.

Keuzevak ondernemen

Een vak binnen de opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving aan de Breitner Academie is ondernemen in cultuur en educatie. De lessenreeks is voor studenten die na hun opleiding als zelfstandig docent met cultuureducatieve projecten aan de slag willen gaan, ter voorbereiding op zakelijk ondernemen. Aan de orde komen onderwerpen als het starten van een bedrijf, het werven, uitvoeren en aanbieden van opdrachten voor projecten in de educatieve sector.

Colleges ontwerpen en ondernemen

De Academie van Bouwkunst biedt de vierdejaars studenten een collegereeks Ontwerpen en ondernemen. Dit gaat over de beroepskwalificaties positioneren, organiseren, omgevingsgerichtheid, communiceren, en ondernemen. Het college schetst een beeld van de verschillende rollen van de architect en biedt aanleidingen om een eigen positie in het vak te bepalen als zelfstandig ondernemer of binnen een bureau. 

Vak ondernemerschap

Het vak ondernemerschap in jaar 3 van de bachelor Klassieke muziek volgt op de cursus basis ondernemerschap in jaar 2. De student heeft voor zichzelf in kaart gebracht welke vaardigheden nog ontwikkeld moeten worden op het gebied van cultureel ondernemerschap in de afsluitende opdracht van het vak basis ondernemerschap. Door het vormgeven van een eigen project en/of ontwikkelingstraject plus een combinatie van werkgroepen, workshops, individuele begeleiding en korte cursussen zet de student vervolgstappen. In de werkgroepen en workshops komen de volgende onderwerpen aan de orde: project management, ondernemingsvormen, belastingen, presentatievaardigheden. 
 

Voorbereiding beroepspraktijk

Voordat studenten de Filmacademie verlaten, bereiden ze zich voor op de zakelijke kant van hun start in de beroepspraktijk met het vak 'Voorbereiding beroepspraktijk'. Ze staan stil bij vragen als: Hoe kan ik mijn boterham verdienen in de Filmindustrie? Wat kan ik goed? Wat wil ik? Wat onderscheidt me? Waar liggen mijn kansen? Waar richt ik me op? Wie en wat heb ik daar voor nodig? Door zich actief met deze vragen bezig te houden ontwikkelen studenten hun eigen verdienmodel. Ook wordt ingegaan op zakelijke aspecten als pensioen, contracten, verzekeringen en financiƫn en vaardigheden als onderhandelen en presenteren.

Vak music management & entrepreneurship

Ook het bachelordiploma Jazz van het CvA geeft een bevoegdheid voor lesgeven op een muziekschool of centrum voor kunstzinnige vorming. Om de vaardigheden te trainen die de professionele praktijk aan de musicus stelt, is er het vak music management & entrepreneurship.

May Days

May Days is het jaarlijkse eindexamenfestival van de popafdeling. Tijdens festivalavonden op Amsterdamse podia laten de afstuderende popstudenten zien en horen waar ze vier jaar naartoe hebben gewerkt. Bekijk een verslag van May Days
 

Delen