Naar inhoud

Zo leg je afspraken goed vast

Wat ga je deze avond leren?  
Nieuwe opdracht? Leuk, je staat vast te popelen om aan de slag te gaan. Begin goed en zet eerst alle afspraken helder op papier. Hoe je dat doet, hoor je deze avond. Zo ontdek je wat je precies vastlegt in een contract, voor welke risico’s je kunt indekken en hoe je algemene voorwaarden opstelt. 

Over Nico Beltman 
Nico Beltman is de expert van de avond. Hij is advocaat in Amsterdam. Zijn carrière begon hij bij de Kunstenbond. Sindsdien heeft hij veel voor beeldende kunstenaars en artiesten gewerkt. Behalve advocaat is hij trainer bij de beroepsopleiding van de orde van advocaten. Met wat basiskennis weet je wanneer dingen fout dreigen te gaan, stelt Nico: voorkomen is beter dan genezen. 

"Leg afspraken goed vast in een contract, dat geeft duidelijkheid in plaats van onenigheid"

Hoe leg je afspraken goed vast en wat zijn de risico’s die je loopt als zzp'er? De komende twee cursussen in het AHK Starterscafé worden gegeven door advocaat Nico Beltman. Een kijkje in zijn keuken. 

Nico Beltman begon zijn carrière als jurist bij de Kunstenbond en heeft daar tien jaar gewerkt voor diverse kunstenaars. “Mijn voornaamste taak was om dansers, acteurs, beeldend kunstenaars, musici, popartiesten en fotografen te helpen bij alle juridische problemen die zij in hun beroepspraktijk tegenkomen. Daarna heb ik mij gevestigd als advocaat met een algemene praktijk met nadruk op auteursrecht en naburige rechten. In mijn vrije maak ik graag muziek. Ik ben geen beroepsmuzikant, maar speel met veel plezier in twee folk bands”, vertelt Nico.

Houd zakelijke relaties goed
“Ik vind het interessant en belangrijk om startende creatieven goed op weg te helpen, zodat zij niet in zeven valkuilen tegelijk stappen. Daar hoort het maken en vooral ook het vastleggen van afspraken absoluut bij. Om je zakelijke relaties goed te houden en om jezelf te beschermen mocht het anders lopen, is het belangrijk dat afspraken duidelijk zijn.

Stel dat het niet meer helemaal helder is wat er precies is afgesproken en jij of jouw opdrachtgever is niet helemaal tevreden, dan kan er onenigheid ontstaan. En dat wil je als zelfstandige natuurlijk voorkomen. 

Kennis brengt je verder
“Als je je afspraken goed hebt vastgelegd in een contract dan kun je die altijd nalezen. Mocht een opdrachtgever bijvoorbeeld de financiële afspraken niet zo nauw nemen, dan kun je altijd verwijzen naar het contract. Dat geeft duidelijkheid in plaats van onenigheid. En als er onverwacht iets gebeurt, is een contract belangrijk voor de verdeling van risico’s. In het AHK Startercafé bespreken we alles wat een contract een goed contract maakt. Het motto van de avond is: kennis brengt je verder!”, lacht Nico Beltman.

Risico’s als zzp’er
De week erop is Nico er weer om samen te kijken naar de risico’s die je als zelfstandige loopt en hoe je daar mee om moet gaan. “Werken als zelfstandige geeft veel vrijheid, maar brengt zeker ook wat risico’s met zich mee. Kun je je ergens voor verzekeren? Stel dat het anders loopt, wanneer ben je ergens voor aansprakelijk en kun je die aansprakelijkheid uitsluiten in een contract? De belangrijkste tip die ik mee wil geven is: blijf gezond! Makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk! Maar als je ziek wordt, moet je jouw zaken weer anders regelen. Hoe ga je dit aan en waar moet je rekening mee houden”. 

Het programma

18:30-19:00     Een warm welkom | Ontmoet je medestudenten, vergroot je netwerk. 
19:00-21:30     Tips & tricks | De docent vertelt je alles wat jij als starter moet weten. 
21:30-22:00     Napraten | De bar is open. Praat nog even na met je medestudenten of stel je vragen aan je docent. 

  • Deze workshop is gratis(*) voor studenten en net-afgestudeerden (na 2020). 

*Ben je AHK-alumni en voor 2020 zijn afgestudeerd of ben je een externe bezoeker? Ook dan ben je superwelkom! Je kunt hier een kaartje kopen (kosten €12,50). (LET OP: je komt terecht in de omgeving van de Academie voor Theater en Dans. Dat klopt! Je kunt hier je kaartje bestellen).

Delen