Ed van Hinte en Adriaan Beukers

Lightness
Academie van Bouwkunst 2008-2009

Op uitnodiging van Machiel Spaan, hoofd Architectuur aan de Academie van Bouwkunst, waren Adriaan Beukers en Ed van Hinte in januari 2009 als Artist in Residence te gast aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Binnen het thema Lightness hebben zij samen met eerste- en tweedejaarsstudenten van de Academie van Bouwkunst gewerkt aan constructies van licht of slap materiaal.
De studenten maakten ruimtelijke constructies met dunne flexibele materialen, zoals plastic, blik, textiel en papier. Deze kregen alleen via vorm en in combinatie met elkaar de “stevigheid” die nodig is voor bouwen. Door hiermee te experimenteren ontstond kennis over construeren via de combinatie van zo min mogelijk materialen en groeide het besef dat bepaalde materiaalkeuzes leiden tot (on)mogelijkheden voor vorm en functie.

Door deze werkwijze werd de meer reguliere weg in het ontwerp, vanuit programma en vorm naar een uitwerking in materialen en details, omgedraaid. Dit leidde tot nieuwe lichte (vooruitstrevende) oplossingen. Door direct, zonder voorafgaand ontwerp, te experimenteren met het materiaal ontstonden modellen en samples. Door deze te vergelijken en te analyseren op hun kwaliteiten groeide kennis over de toepassing van materialen in constructies. Daarmee werd vervolgens een ruimtelijk object gebouwd op de binnenplaats van de academie. Vorm en textuur ontstonden daarbij uit de ontdekte eigenschappen en kwaliteiten van de gebruikte materialen. Denken vanuit vormtechnieken en combineren van materialen leidde tot nieuwe inzichten voor het ontwerpen van constructies. Dit is hard nodig in een bouwwereld die het liefst beton giet en blokken stapelt en vooral heel terughoudend is als het gaat om betere lichte materiaaltoepassingen.
Ook de lezingenreeks Capita selecta in februari en maart 2009 aan de Academie van Bouwkunst stonden in het teken van lichte materialen en constructies.

Over Adriaan Beukers
Adriaan Beukers is hoogleraar aan de faculteit voor Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. Composietmaterialen en productiemethoden zijn het onderwerp van zijn leerstoel. Het succes van zijn innovatieve aanpak voor de realisatie van lichtgewicht constructies wordt algemeen erkend. Hij won diverse prijzen en bekleedt verschillende leerstoelen, van België tot Japan.

Over Ed van Hinte
Ed van Hinte studeerde Industrieel ontwerpen aan de TU Delft. Hij is journalist en auteur op het gebied van industrieel ontwerpen, techniek en architectuur. In 1996 won hij de Jan Bart Klaster Prijs voor kunstkritiek. Samen met Adriaan Beukers publiceerde hij Lightness en Flying Lightness. Naar aanleiding daarvan initieerde Van Hinte in 2006 Lightness Studios, een stichting die lichtgewichtconstructies wil bevorderen door scenario's te verbeelden met maquettes en prototypen onder meer via workshops in binnen- en buitenland.

AIR is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten / www.air.ahk.nl

Delen