Krisztina de Châtel

Body/Space
Academie van Bouwkunst Amsterdam 2006–2007

Choreograaf Krisztina de Châtel ging in een locatieproject op de Westergasfabriek en in de publieke ruimte op zoek naar de band tussen lichaam, ruimte en architectuur. Een vreemde combinatie? In De Châtels choreografieën gaat het lichaam altijd een relatie aan met zijn omgeving. Volgens haar kan een choreografie plaatsvinden in een kunstmatig gecreëerde ruimte zoals het theater of het museum, maar zijn alledaagse omgevingen en hun dynamiek minstens even interessant: het gebouw, de straat met zijn kruispunten, het landschap waar je je in of op bevindt.

Als geen ander heeft De Châtel in haar werk de ruimte opgemeten, in schema’s vastgelegd, de vloer geëgaliseerd, met stevige bouwstenen haar constructies opgetrokken en het buitenterrein onder handen genomen. Maar hoe sterk zij ook georiënteerd is op het ruimtelijke aspect van haar danskunstige architectuur; uiteindelijk gaat het om de mens. Om de kleine, krachtige, kwetsbare, moedige mens, de mens in zijn verhouding tot het collectief én om de relatie van de mens met zijn omgeving.

‘Onder de ruimtekunstenaars die choreografen, net als architecten, zijn, is Krisztina de Châtel een volbloed ‘bouwer’, die met haar danscomposities de vluchtigheid van haar medium – het meest fundamentele (letterlijk) onderscheid tussen de bouw­ en de danskunst – lijkt te willen bestrijden.’
Francien van der Wiel, De ruimte als tegenspeler.

Krisztina de Châtel
De van oorsprong Hongaarse Krisztina de Châtel heeft de afgelopen dertig jaar ruim vijftig choreografieën en twee dansfilms gemaakt. In haar voorstellingen gaan dans, muziek en beeldende kunst een samenspel aan. Ook kiest ze er regelmatig voor om buiten het theater te werken. Vanaf 2009 geeft De Châtel  samen met choreograaf Itzik Galili leiding aan Dansgroep Amsterdam, een nieuw stadsgezelschap dat verbonden is aan de Amsterdamse Stadsschouwburg en Theater Bellevue. www.dechatel.nl

Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van digitale nieuwsbrieven en de jaarlijkse publicatie ON AIR.

activteiten

Co-productie (un)framed met Dansgroep Amsterdam

Delen