Nita Liem

Go Big or Go Home
de Theaterschool 2007-2008

Het werkveld van de hedendaagse dansdocent wordt steeds complexer. Dans is tegenwoordig de populairste kunstvorm onder jongeren. Het aantal podia, amateurfestivals en educatieve platforms neemt steeds verder toe, niet in de laatste plaats omdat dans bijzonder geschikt is om sociale en culturele verschillen te overbruggen. Jonge dansdocenten worden met een nieuwe generatie dansliefhebbers geconfronteerd die net zo makkelijk een veelheid aan culturen als een diversiteit aan kunstdisciplines omarmt, en die door middel van HipHop, Breakdance en Rap een stem wil geven aan haar grootstedelijke werkelijkheid. Desondanks wordt binnen het Nederlandse dansvakonderwijs nog relatief weinig aandacht aan culturele diversiteit besteed en verlangt de levendige interculturele danspraktijk naar professionalisering en mogelijkheden om zelf te kunnen investeren in artistiek en didactisch onderzoek.

Met Nita Liem en haar gezelschap Don’t Hit Mama als Artists in Residence nam de opleiding Docent Dans het initiatief om nieuwe praktijken de school in te laten stromen en om gezamenlijk te experimenteren met dans onderwijs vanuit een meervoudig cultureel perspectief. Deze samenwerking met eigengereide makers blijkt een bijzonder effectieve manier om steeds meer toe te groeien naar een opleiding die een afspiegeling is van een dynamisch en veelkleurig werkveld. Gelijkwaardigheid is daarbij een absolute voorwaarde: in het delen van kennis en expertise, maar ook in de erkenning van onconventionele bagage en ervaringen buiten de gevestigde (opleidings)structuren.

Over Nita Liem
Nita Liem volgde de ontwikkeling van Afro­ Amerikaanse, urban­ en sociale danstradities al vanaf begin van haar carrière van dichtbij, door onder meer verblijven in New York, Zuid Afrika en Senegal. In 2000 startte Liem samen met Bart Deuss haar eigen gezelschap Don´t Hit Mama en richtte zich op jongeren die ‘van huis uit’ eerder bekend zijn met straatculturen dan reguliere theatertradities. Don´t Hit Mama haalt inspiratie uit de multiculturele werkelijkheid van mensen in grote steden en hun vaak onbevangen en grillige levensstijl.

Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van digitale nieuwsbrieven en de jaarlijkse publicatie ON AIR.

publicaties

Delen