Bart Schneemann
Wilde Bloesem
Conservatorium van Amsterdam 2007-2008, 2010
Volgens Bart Schneemann is het muziekonderwijs aan conservatoria voornamelijk gericht op een traditionele concertpraktijk, waarin de musicus een ivorentorenpositie inneemt. Het is een onvermijdelijk gegeven dat de samenleving, en daarmee ook de behoefte van het publiek, in sneltreinvaart verandert, met als gevolg dat de muziekwereld wordt uitgedaagd om bestaande opvattingen en programma’s te herzien.
Schneemann: ‘Misschien moet de musicus van de 21e eeuw wel mee veranderen. Ik denk aan een musicus die risico’s neemt, gelijkvloers speelt en contact heeft met zijn of haar publiek – niet in een rokkostuum op het podium, drie meter verheven boven het publiek.’
Als Artist in Residence richt Schneemann zich volledig op de inventiviteit van de betrokken studenten uit verschillende muzikale disciplines – jazz, pop en klassiek – om hen te inspireren en te helpen bij het ontwikkelen van bijzondere eigen concertideeën.
‘Het leukste van het creatieproces is dat je zo lang mogelijk alle suggesties open laat, dat je zo veel mogelijk vrij blijft voordat je beslist wat je gaat doen. Dat is een werkwijze die voor mij normaal is, maar voor de jonge artiesten is het een hele nieuwe ervaring om een coherente voorstelling te maken binnen een experimentele omgeving.’
Het uiteindelijke resultaat, het festival Wilde Bloesem, viert niet alleen de vele ruimtelijke mogelijkheden van het nieuwe Conservatoriumgebouw, maar vooral ook de samenwerking tussen gedreven musici dwars door genres en disciplines heen: ‘Ik denk dat door die dynamiek en die gelegenheid iedereen andere dingen heeft gemaakt dan wat hij ooit van tevoren had kunnen bedenken.’
Over Bart Schneemann
Bart Schneemann combineert zijn solocarrière als hoboïst met het artistiek leiderschap van het Nederlands Blazers Ensemble, een ‘vriendenclub’ van ruim twintig musici uit de belangrijkste Nederlandse symfonieorkesten. Naast de grote muzikale kwaliteit staat dit ensemble in binnen en buitenland bekend om zijn bijzondere, vaak theatrale programma’s, die de indeling ‘klassiek’ en ‘hedendaags’ ontstijgen en de westerse muziektraditie steeds in een nieuw licht zetten.
AIR is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten / www.air.ahk.nl.
Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van het periodiek tijdschrift ON AIR.