Jeroen Kooijmans

Miraculous Transformations
Academie van Bouwkunst 2009-2010

Beeldend kunstenaar Jeroen Kooijmans gaf samen met Roé Cerpac leiding aan een onderzoekslaboratorium waarin zij samen met derdejaarsstudenten op zoek gingen naar mogelijkheden om nieuwe wonderen te creëren in disciplines als film, biologie, fysica, alchemie en kunst in het algemeen. Alle vormen van transformatie werden onderzocht: de metamorfose van cocon naar vlinder, een inktvis die in een rots verandert, de Hulk, Superman, maar ook de aanslag op de Twin Towers of de hap uit de appel van de boom van goed en kwaad.

Elke dag toonden studenten 10 voorbeelden van transformaties, waarna snelle schetsen werden gemaakt; tekeningen van gebouwen, zonder rekening te hoeven houden met beperkende omstandigheden zoals de zwaartekracht.

In twee intensieve weken met een zeer strakke spanningboog verzamelden 35 derdejaarsstudenten wonderbaarlijke transformaties uit de meest uiteenlopende disciplines. Studenten werden zich bewust van hun eigen persoonlijke fascinaties en van de ruimte die zij daarvoor in hun ontwerpen konden opeisen. Beeldmateriaal en schetsen zijn gebundeld in een archief voor inspiratie en vormden tevens de inzet van een serie van zes Capita Selecta-lezingen.

Over Jeroen Kooijmans
Jeroen Kooijmans produceert hoogstaand werk door sterke visuele taal te gebruiken waarin realiteit, fantasie en poëzie gecombineerd worden. Onderwerpen van zijn werk zijn tijd, circulatie, Utopia, religie en sprookjes in realiteit. Kooijmans’ werk wordt gekarakteriseerd door gebruik van audiovisuele media, de invloed van schilderijen, zijn archief aan collecties, humor, optimisme, connectie met architectuur, interactie met publiek, Nederlands zijn en reizen. Zijn werk is internationaal tentoongesteld in Tate Modern (London), Stedelijk Museum (Amsterdam), Museum of Fine Arts (Buenos Aires) en Lalit Kala Akademi Gallery (New Delhi).
In 1998 won hij de NPS Cultuur Award. In 2001/2002 nam Kooijmans deel aan het internationale studio programma P.S.1/MoMA (New York). Zijn meest recente werk verschijnt in 2010 in the Beyond the Dust exhibition in Middelburg, Paris en Milan.

Jeroen Kooijmans en Roé Cerpac werkten eerder samen aan architectuur gerelateerde werken als Hanging Houses en verschillende projecten met het Rotterdamse architectuur praktijk MVRDV. MVRDV trok Kooijmans aan om een film te maken voor de 2000 Architecture Biennale over optimisme en schoonheid in overpopulatie. Dit resulteerde in The City of 12 Million Sun, over Tokyo. Bekijk zijn website.

Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van digitale nieuwsbrieven en de jaarlijkse publicatie ON AIR.

publicatie

Vouwhuizen (Jeroen Kooijmans over zijn werk en inspiratiebronnen) in ON AIR #2, 2011

activiteiten

Jeroen Kooijmans' heeft zijn onderzoeksresultaten ondergebracht in een digitaal archief
Capita Selecta: Transformatie

Delen