John Clayton

Exploring the black roots of jazz
Conservatorium van Amsterdam 2005, 2006, 2009, 2010 en 2011.

Hoewel jazzopleidingen inmiddels vanzelfsprekend deel uit maken van vele conservatoria overal ter wereld, zijn maar weinig programma’s erop gericht om deze muziek op directe en praktische manier in verband te brengen met haar Afro­-Amerikaanse wortels. Studenten beschikken zelden over de mogelijkheid om jazz vanuit een zwart cultureel perspectief te benaderen, of om zich bepaalde kwaliteiten eigen te maken die essentieel zijn voor de esthetiek van de zwarte muziek.

Het voornaamste doel van John Claytons residency was om deelnemers te helpen bij het definiëren, herkennen en uitvoeren van muzikale elementen in de jazz die voortkomen uit de Afro­-Amerikaanse oorsprong.
Als intensief ‘muziekgericht’ project combineerde Exploring the black roots of jazz samenspel, lezingen en discussie om de veelzijdigheid van jazz en in het bijzonder van de zwarte muziek te verkennen.

Met John Clayton als centrale figuur investeerde de Jazzafdeling aan het Conservatorium van Amsterdam gedurende een periode van vijf jaar in Exploring the black roots of jazz. Naast Clayton is er jaarlijks een wisselende tweede kunstenaar, met een specifiek aandachtsveld te gast; zoals Ray Briggs (jazz saxofonist en etnomusicoloog, 2005), Terrell Stafford (trompettist, 2006), John Riley (drummer,2008) en Gerald Clayton (pianist, 2009). Het laatste jaar werd Clayton vergezeld door alle leden van het Clayton Brothers quinted. De Jazz opleidingen legden met dit initiatief bewust de nadruk op de voor de jazz zo belangrijke orale traditie, op ‘het spelen met de oren, in plaats van met de ogen’.

Over John Clayton
De Amerikaanse contrabassist John Clayton heeft bekendheid verworven als uitvoerend musicus en als prijswinnend componist en arrangeur in zowel de jazz als de klassieke muziek. Hij was muziek programmeur bij diverse jazz festivals en artistiek leider voor jazz bij de Los Angeles Philharmonic Association en de Hollywood Bowl. Momenteel is Clayton onder meer dirigent, componist en mededirecteur van het Clayton­Hamilton Jazz Orchestra en is hij als hoofdvakdocent verbonden aan de Thornton School of Music, University of Southern California. Bekijk zijn website.

Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van digitale nieuwsbrieven en de jaarlijkse publicatie ON AIR.

publicaties

Lees hier interview met John Clayton
Speel muziek of speel niet, door Tobias Reijngoud in ON AIR 3

Delen