Ann Liv Young

37 Sherrys
de Theaterschool 2011

De SNDO vindt het belangrijk dat haar studenten, die op bachelorsniveau worden opgeleid tot choreograaf/ dansmaker, ervaring kunnen opdoen in de artistieke praktijk van een belangwekkende choreograaf. De relatief lange periode van een residency geeft de studenten de kans echt kennis te nemen van de werkwijze van de kunstenaar door samen in diens artistieke praktijk te zijn. Omdat de kunstenaar zijn eigen onderzoek mag doen in het raamwerk van de school maar ook omdat er sinds twee jaar een openbare presentatie aan de residency is verbonden, heeft de residency daadwerkelijk het karakter van een creatief proces. Onder leiding van Gabriel Smeets heeft dit geleid tot opmerkelijke projecten met LISA, Steve Paxton, Deborah Hay en Ann Liv Young.

In Cinderella speelt choreografe Ann Liv Young haar controversionele alterego Sherry. Sherry is een samensmelting van de vrouwen (en mannen) in het publiek. Zij gaat ter plekke in interactie met haar publiek. Zij heeft de potentie om alle vrouwen te zijn omdat haar karakter heen en weer schiet tussen verschillende persoonlijkheden. Sherry combineert alle karaktertrekken in zich die er maar te bedenken zijn, dit zorgt voor enorme contradictie. Zij is ze allemaal, geen, beiden en een.
Voor de residency stelde Ann Liv Young voor om alle studenten een Sherry te laten worden. 37 Sherrys is een project over podium biography, het creëren van een karakter, iemand zijn en over solo’s. De vijf weken durende residency begon met een tweedaags symposium met genodigde gastsprekers en werd afgesloten met twee presentaties voor genodigden en een veelbesproken voorstelling in het Frascati theater Amsterdam, dat deel uitmaakte van Something Raw Festival 2011.

Over Ann Liv Young
Ann Liv Young is een cult choreografe en performer uit New York. Zij nam deel aan het prestigieuze Hollins University dans programma en ze is voormalig student van het FUSED programma in Frankrijk en de Laban Center in Londen. Ze schrijft, performed, ontwerpt de kostuums en het decor en produceert haar shows zelf. Ann Liv’s shows zijn over de top, waarin zij elementen van muziek video’s, porno en beeldende kunst met elkaar mixt.

De New York Times schreef over haar: ‘On stage, Ann Liv Young has rolled around in her dog’s ashes, had sex with her co-stars, covered herself in blood, drank urine and attacked a PETA [animal rights] activist. Off stage, she has given the audience lap dances and ridiculed her own cast for fucking up during a performance.’

Young heeft voorstellingen wereldwijd vertoond op diverse festivals en locaties, waaronder: P.S 1 Contemporary Art Center, Brooklyn Museum, The Kitchen, Dance Theater Workshop, P.S. 122, Judson Church, Impulstanz, Tanz Im August, Springdance en Laban Centre London.

Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van digitale nieuwsbrieven en de jaarlijkse publicatie ON AIR.

ON AIR

Neutrality is not an option, door Ibrahim Quraishi in ON AIR 3

Poster insert ON AIR 3 door Yui Nakagami, Thibault Maillard, Louis Vanhaverbeke en Clara Burdet

Delen