Anthony Heidweiller

The Space in Which I Create my Own Borders
Conservatorium van Amsterdam 2010-2011

Anthony Heidweiller was als Artist in Residence aan het Conservatorium van Amsterdam verbonden in 2010. De uitnodiging kwam voort uit de grote waardering voor Heidweiller’s kunstpraktijk op het gebied van de jeugdopera die hij in de afgelopen jaren met het Yo! Opera Festival heeft ontwikkeld. Zijn artistiek ondernemerschap kent letterlijk nauwelijks grenzen.

Het interdisciplinaire werken, het maken voor en met jongeren en de opening van de school naar de stad toe vormen de pijlers van de residency. Tegelijkertijd streeft Heidweiller naar verdieping en reflectie en naar de toetsing van de relevantie van zijn werkwijze voor het onderwijs - met het onderwijs.

Heidweiller wilde zijn verblijf aan het Conservatorium verbreden naar andere instituten aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, met name naar de Theaterschool waar hij al eerder mee samenwerkte. In 2008 werkten Theaterschool- en Conservatoriumstudenten samen in het project Marco Polo waarin zij verhalen van de Chinese bevolking van de Zeedijk bewerkten tot korte muziektheaterstukken, met de buurt als decor.

Over Anthony Heidweiller
Anthony Heidweiller is artistiek leider van het internationale Yo! Opera Festival & Werkplaats in Utrecht. Het in 2001 opgerichte Yo! Opera laat jonge mensen kennismaken met opera. Heidweiller ontplooide zich van freelance zanger in het koor van De Nederlandse Opera tot operamaker, ontwikkelaar, inspirator en promotor van vernieuwende vormen van opera. Zo bedacht hij de concepten van Opera in de bus (Community art project in samenwerking met GVU, Prijs voor ‘meest innoverend evenement’ 2006) en Marco Polo in Amsterdam. In 2008 werd Yo! Opera onderscheiden met de Prins Bernhard Cultuurfonds prijs voor Kunst- en Cultuur educatie.

Naast zijn activiteiten als artistiek leider van Yo! Opera, doceert Heidweiller aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en werkt hij als freelance regisseur. Talrijke voorstellingen kwamen onder zijn regie tot stand, onder meer voor het Oerol Festival, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en de Stichting Jeugdconcerten.

Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van digitale nieuwsbrieven en de jaarlijkse publicatie ON AIR.

links (copy 1)

ON AIR

interview met Anthony Heidweiller in ON AIR 2, 2011
Expanding the modus operandi, interview with Richard Ayres en Javier López Piñon by Marijke Hoogenboom in ON AIR 4

activiteiten

Delen