Paul Koek

Het Platteland als Podium
Paul Koek was van 2009 tot 2011 als Artist in Residence aan de Theaterschool verbonden. Koek onderzocht samen met studenten van de opleiding Productie podiumkunsten hoe je je als aankomend productieleider verhoudt tot een bevlogen kunstenaar, hoe je je eigen visie hierop ontwikkelt en je positie hierin bepaalt.

Paul Koek werkte in 2011 mee aan het Het Platteland als Podium, dat in Paradiso werd afgesloten. In dat weekend was ook het door studenten van de opleidingen Scenografie, Techniek en theater en Productie podiumkunsten in de polder gebouwde schaap aanwezig op het Leidseplein.

Ervaringen van studenten en de resultaten van Koek's residency zijn gepubliceerd in: 'Zij aan zij, rug aan rug, produceren in de podiumkunsten'.

Over Paul Koek
Paul Koek (Roelofarendsveen, 1954) studeerde slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij maakte deel uit van tal van ensembles, waaronder Hoketus met componist Louis Andriessen. Na zijn studie was Koek verbonden aan Toneelgroep De Appel. In 1987 sloot hij zich aan bij Theatergroep Hollandia, waarvan hij in 1993 mede-artistiek leider werd. Binnen Hollandia richtte hij de Veenstudio op om de ontwikkeling van muziektheater te stimuleren.

In 2005 gaat Koek zelfstandig verder met de Veenfabriek, een laboratorium en productieplaats voor muziektheater. Als regisseur heeft hij hier de voorstellingen Voet (2005) en Smekelingen (2006) en de locatievoorstelling Haar leven haar doden (2007) gemaakt.

De Veenfabriek heeft een eigen muzikaal ensemble: TRACK, waar Koek als slagwerker deel van uitmaakt. Sinds 1991 doceert hij Muziektheater aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van digitale nieuwsbrieven en de jaarlijkse publicatie ON AIR.

ON AIR

ZIJ AAN ZIJ, RUG AAN RUG, produceren in de podiumkunsten

lees hier het interview met Paul Koek en Anthony Heidweiller in ON AIR #2, 2011

Delen